NOS wil gids uitgeven met sportprogramma's

ROTTERDAM, 17 JUNI. De NOS onderzoekt de mogelijkheid om te participeren in de uitgave van een programmagids gericht op sportuitzendingen. Dat heeft een woordvoerder vanochtend bevestigd.

Het plan om een sportblad-annex-programmagids uit te gaan geven is afkomstig van de voormalige uitgever, mediadeskundige en ex-KVNBbestuurder C. Wolzak. Een eerste voorstel van Wolzak is door het dagelijks bestuur van de NOS positief ontvangen. Hij heeft vervolgens de opdracht gekregen om de plannen verder uit te werken.

Volgens de NOS-woordvoerder biedt de geliberaliseerde Mediawet sinds 1 januari van dit jaar de NOS de mogelijkheid om te participeren in het maken van een blad. Hij bestrijdt dat het “tijdschrift voor sportminnend Nederland” zal leiden tot concurrentievervalsing met bladen die niet kunnen beschikken over programmagegevens, omdat de NOS gegevens over sportuitzendingen altijd ruimhartig beschikbaar stelt aan derden, aldus de woordvoerder. “Iedereen weet wanneer de Olympische Spelen zijn en wanneer Studio Sport wordt uitgezonden.”

Het blad moet zich richten op sportuitzendingen op de publieke zenders. Onduidelijk is nog of het blad gegevens gaat bevatten van de sportuitzendingen van commerciële stations en van buitenlandse zenders. Ook is nog onduidelijk wanneer de uitgave het tijdschrift van start zou moeten gaan.

Het dagelijks bestuur van de NOS zal vrijdag het algemeen bestuur van de omroeporganisatie positief adviseren over de doorgifte van Nederland 1, 2 en 3 via de satelliet. Als het algemeen bestuur van de NOS de aanbeveling overneemt, kan doorgifte per 1 juli van dit jaar gerealiseerd worden. De drie Nederlandse publieke zenders zullen dan in heel Europa te ontvangen zijn via een ontvangstschotel en een decoder.