NIKKEI WEEKLY

De gaswinning in Ruslands Verre Oosten krijgt een nieuwe impuls vanuit Japan, mits Rusland ten minste de 1,1 mljard dollar betaalt die het land schuldig is aan Japanse handelsondernemingen. Rusland heeft toegezegd een speciaal bureau te zullen oprichten dat de taak krijgt buitenlandse bedrijven te helpen bij het oplossen van juridische en fiscale problemen.

Dat schrijft de Nikkei Weekly, een Engelstalige uitgave van het Japanse dagblad Nihon Keizai Shimbun. De Nikkei Weekly wordt gedrukt in Heerlen. De Bank van Japan zal Rusland 92,9 miljoen dollar lenen voor het uitvoeren van gaswinningsprojecten. Het gaat om projecten die al waren begonnen, maar stil zijn komen te liggen omdat de Russische partners niet in staat bleken te zijn hun verplichtingen na te komen. Japan zal voor een gaswinningsproject bij Irkoetsk samenwerken met Russische, Chinese, en Zuid-Koreaanse bedrijven. Een ander project maakt deel uit van de ontwikkeling van olievelden bij Sachalin, waarbij ondernemingen als Mitsui en Mitsubishi zijn betrokken.

    • Herman Frijlink