Nieuwe lening van miljarden voor Gazprom

ROTTERDAM, 17 JUNI. Gazprom, het Russische nationale gasbedrijf, heeft gisteren een kortlopende lening van 1,2 miljard dollar (circa 2,3 miljard gulden) afgesloten met de banken Dresdner Kleinwort Benson en Crédit Lyonnais.

Het gaat om een overbruggingskrediet voor een grotere lening, van in totaal 4 miljard dollar. Dat hebben de Russische persbureaus Interfax en Tass bericht. Volgens de persdienst van Gazprom zijn deze leningen bestemd voor de financiering van het pijpleidingenproject Jamal-Europa “een een aantal andere behoeften van Gazprom”. Ze worden terugbetaald uit de opbrengsten van lopende gasleveranties aan West-Europa.

Het Jamal-project betreft een van de grootste Russische gasvelden, in het uiterste Noorden van Siberië, waarvoor nog leveringscontracten moeten worden gesloten. Ook ABN Amro en Goldman Sachs zijn bezig met een lening voor Gazprom van 1 miljard dollar, als overbrugging naar een grotere financiering door uitgifte van obligaties.

Gazprom moet binnen enkele dagen een eerste deel (1,2 miljard dollar) van haar achterstallige belastingschuld aan de Russische staat betalen en heeft daarom acuut geld nodig. Vorige week zei president-directeur Rem Viakhirev in Kopenhagen dat de vorderingen die Gazprom heeft op afnemers (o.a. staatsbedrijven) groter zijn dan de belastingschuld.