Na affaire en halvering winst; Topmanager grootste Britse bank opgestapt

LONDEN, 17 JUNI. National Westminster Bank, de grootste bank van Groot-Brittannië, probeert groeiende onvrede onder aandeelhouders te bezweren door één van haar topmanagers te offeren.

Martin Owen, president-directeur van NatWest Markets, de beleggingspoot van de bank, nam gisteren ontslag. De koers van NatWest liep gisteren met vijf procent terug na de bekendmaking van Owens terugtreden en een waarschuwing dat de winst in de eerste zes maanden van dit jaar lager uitvalt dan was verwacht.

Eerder was de koers juist gestegen omdat beleggers erop speculeerden dat de bank tot een rigoureuze sanering van NatWest Markets zou overgaan.

De bank kwam drie maanden geleden in opspraak doordat een van de werknemers de rente-opties verkeerd geprijsd had. Dat leverde een strop op van 77 miljoen pond. Nader onderzoek wees uit dat het verkeerd prijzen al twee jaar duurde en door boekhoudkundige trucs verhuld werd. Vier topmanagers werden op non-actief gezet omdat hun toezicht had gefaald.

De blunder vestigde er nog eens de aandacht op dat het met NatWest Markets al langer niet best gaat. Het moederbedrijf heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in de beleggingsbranche. Voor een bedrag van bijna drie miljard pond werd een groot aantal kleinere beleggingsfirma's overgenomen, zoals Gartmore en Greenwich Capital.

Maar de bank lijkt er niet in geslaagd om al die activiteiten tot een efficiënt en winstgevend geheel om te vormen. De financiële resultaten blijven sterk achter bij die van concurrenten. Gisteren maakte de bank bekend dat de winst van NatWest Markets in het eerste halfjaar bijna gehalveerd is tot 150 miljoen pond.

Analisten in de City, Londen financiële centrum, verwachten dat NatWest Markets zich noodgedwongen uit een aantal sectoren zal terugtrekken. De president-directeur van NatWest, Derek Wanless, beloofde gisteren dat de bank haar “ambities wat exacter zal definiëren”. “We zijn het zakenbankieren nog altijd toegedaan maar we kunnen niet alles voor iedereen zijn.”

    • Dick Wittenberg