Melkert viert 'zijn' succes met een pilsje

AMSTERDAM, 17 JUNI. Wat komt die hier nou weer doen, vroegen journalisten zich gisteren af. Even hadden ze van hun laptops opgekeken om de Nederlandse minister van Sociale Zaken, Melkert, de persruimte te zien binnenwandelen. Een vijftiental Nederlandse persmensen schaarde zich rond Melkert om te horen wat hij bij de Eurotop te zoeken had.

“Ik kwam gewoon even kijken”, verontschuldigde deze zich. De bewindsman was echter allesbehalve verdwaald, hij was linea recta naar het persdorp gestoven. Melkert had gisteren immers wat te vieren. “Heel enthousiast”, verklaarde hij zich. Zijn enthousiasme betrof de twee hoofdstukken die Melkerts terreinen bestrijken (werkgelegenheid en sociaal beleid) en die vrijwel ongewijzigd door de vergadering van de Europese regeringsleiders waren gejakkerd. Het door Melkerts departement voorbereide voorstel wordt vlekkeloos in het Verdrag van Amsterdam opgenomen.

Natuurlijk betrof Melkerts vreugde vooral de wijze waarop het stabiliteitspact was 'gered' met de resolutie over werkgelegenheid. Die resolutie was de bevestiging van de boodschap die de dolblije Melkert sinds jaar en dag uitdraagt: “Monetair en economisch beleid kan onmogelijk los worden gezien van sociaal werkgelegenheidsbeleid.”

Na deze woorden babbelde Melkert, al nagenietend, nog een half uur door. Maar terwijl de woorden bleven komen, dropen de journalisten af. Uiteindelijk keek Melkert om zich heen en zag dat niemand meer naar hem luisterde. “Doe me dan maar een pilsje, om het te vieren.”