Jeugddetentie voor moord op vrouw in Enschede

ALMELO, 17 JUNI. Een zeventienjarige inwoner van Enschede is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie wegens de moord op de 41-jarige Willemien Overesch op 12 november vorig jaar. Twee mededaders van veertien en vijftien jaar zijn veroordeeld tot een jaar jeugddetentie.

De 41-jarige vrouw, inwoonster van Enschede, werd op 12 november door de oudste van de drie naar het recreatiepark Het Rutbeek in Enschede gelokt en daar door hem doodgeslagen, terwijl de twee andere jongens de vrouw vasthielden. Enkele dagen eerder had de zeventienjarige, samen met de veertienjarige, al een graf gegraven op Het Rutbeek. Daar werd de vrouw ingegooid. Een anonieme tip leidde enkele weken later naar de zeventienjarige. Hij bekende en kwam tevens met de namen van de twee mededaders.

Tijdens de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvond, werd niet echt duidelijk wat het motief van de jongens voor de gewelddadige moord is geweest. Het zou ermee te maken hebben dat de oudste en de jongste naar Italië wilden en daar een auto voor nodig hadden. Die auto diende ontvreemd te worden van Overesch, een alleenstaande vrouw die een relatie had gehad met de vader van de oudste en wellicht ook met de zeventienjarige, van wie ze eerder de oppas was geweest. Zeker is dat er geen sprake was van roofmoord, zoals in de eerste dagen van het politie-onderzoek nog werd gesuggereerd.

Volgens de rechtbank zijn alle drie schuldig aan het medeplegen van moord. De zeventienjarige wordt beschouwd als hoofdverdachte en is vanochtend veroordeeld tot de maximumstraf die een jongere kan worden opgelegd.

De moord leidde eind vorig jaar tot een golf van onrust in Enschede. Er werd door het gemeentebestuur inderhaast een onderzoek aangekondigd naar het wel en wee van de 200 tot 300 jongeren in de verschillende wijken van Enschede-zuid, waar de drie jongens wonen. Over de uitkomsten van dat onderzoek is nog niets bekend.