Holding wordt opgeheven; KPN splitst concern: post en telecom

ROTTERDAM, 17 JUNI. Koninklijke PTT Nederland (KPN) wordt gesplitst in twee ondernemingen. Vanaf het voorjaar van 1998 zullen PTT Post en PTT Telecom voortbestaan als twee afzonderlijke bedrijven met elk een eigen beursnotering.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De houdstermaatschappij KPN, waaronder PTT Telecom en PTT Post nu ressorteren, wordt opgeheven. De circa vijfhonderd arbeidsplaatsen van de holding in Groningen worden verdeeld over de werkmaatschappijen.

De koers van het aandeel KPN, door geruchten over de splitsing de afgelopen weken al sterk opgelopen, sprong vanmorgen met bijna 9 procent tot een record van 83 gulden. Het aandeel viel daarna terug tot iets minder dan 79 gulden.

Bestuursvoorzitter W. Dik van KPN noemde de splitsing vanmorgen een “logische stap in de ontwikkeling die KPN sinds de verzelfstandiging heeft doorlopen”. Volgens hem heeft KPN de afgelopen jaren veel bevoegdheden gedelegeerd aan Post en Telecom. De werkmaatschappijen hebben bovendien in de afgelopen jaren “sterk verschillende ontwikkelingen doorgemaakt”, aldus Dik.

De omzet van PTT Post is sinds de verzelfstandiging van KPN sterk gegroeid, van 4,5 miljard gulden in 1989 naar 13,5 miljard in 1996. Een krachtige impuls was de overname vorig jaar van het Australische transportbedrijf TNT voor 2,7 miljard gulden. Sinds 1989 is de omzet van PTT Telecom gegroeid van 9 miljard naar 14,3 miljard gulden.

Dik wees er vanmorgen op dat buitenlandse telecombedrijven makkelijker in een zelfstandig PTT Telecom kunnen participeren dan in KPN. De partners in het internationale samenwerkingsverband Unisource “zullen elkaar steviger omarmen”, aldus Dik. Dit betekent dat het Zweedse Telia, Swiss Telecom en PTT Telecom aandelenbelangen in elkaars ondernemingen zullen verwerven.

Dik wordt met ingang van 1 september algemeen directeur van PTT Telecom. Telecomdirecteur B. Verwaayen maakte onlangs al bekend te vertrekken naar het Amerikaanse Lucent Technologies. Dik is tot de splitsing zowel voorzitter van KPN als topman van Telecom. De Centrale Ondernemingsraad en de aandeelhouders van KPN moeten nog instemmen met de splitsing.