Grafzuilen geborgen

TOULON, 17 JUNI. Archeologen hebben in een scheepswraak voor de kust van de Franse stad Toulon grafzuilen uit de stad Carthago gevonden. De zuilen bevonden zich in het fregat Magenta dat in 1875 zonk in de Middellandse Zee. Dat heeft het Franse instituut voor scheepvaartarcheologie, GRAN, bekend gemaakt.

Het schip transporteerde ongeveer 2600 grafzuilen die de Franse archeoloog Pricot de Sainte-Marie in de ruïnes van de in de oudheid zeer machtige handelsstad Carthago had opgegraven. De grafzerken met waardevolle inscripties stammen uit de tweede eeuw voor Christus.

Bovendien stuitten de Franse onderzoekers in het wrak op drie brokstukken die nog ontbreken aan een marmeren beeld van de Romeinse keizerin Sabina dat in het Louvre staat. Zij was de vrouw van keizer Hadrianus die in de tweede eeuw na Christus de scepter zwaaide over het Romeinse Rijk. (ANP)