Geen nieuw proces moordenaar

SARAJEVO, 17 JUNI. Een Bosnische rechtbank weigert een Bosnische Serviër, die ter dood is veroordeeld wegens moord op zes moslims, een nieuw proces te geven, hoewel twee van zijn vermeende slachtoffers in leven blijken te zijn. Sretko Damjanovic werd in 1993 ter dood veroordeeld op een getuigenverklaring van de Serviër Borislav Herak.

Volgens Herak - zelf ook ter dood veroordeeld - had Damjanovic zes moslim-burgers vermoord. Onder die zes bevonden zich twee broers. Damjanovic bekende schuld, maar trok die bekentenis later in omdat ze onder invloed van mishandeling tot stand was gekomen.

Onlangs werden de twee broers die Damjanovic zou hebben vermoord, levend aangetroffen. Zijn verdediger eiste een nieuw proces, omdat de ontdekking twijfels wekt aan Heraks betrouwbaarheid. Een rechtbank wees de eis af op advies van de openbare aanklager - dezelfde aanklager die Damjanovic in 1993 in staat van beschuldiging stelde. (Reuter)