Fatale oversteek van Marokkanen

MADRID, 17 JUNI. De afgelopen dagen zijn aan de Marokkaanse zijde van de Straat van Gibraltar 23 lichamen geborgen van bootimmigranten. Gevreesd wordt dat tegen de veertig mensen zijn verdronken in een poging de illegale oversteek te wagen.

Profiterend van de kalme zee in het zomerseizoen proberen illegale immigranten met wrakke bootjes de oversteek naar Spanje te maken. Tegelijkertijd staat een leger van twee en een half duizend douane- en grensbeambten vanaf dit weekeinde klaar staat om de honderduizenden Marokkanen uit Europese landen op te vangen die via de haven van Algeciras de boot nemen om op vakantie naar Marokko te gaan.

De slachtoffers verzamelden zich vorige week in een pension in de binnenstad van Tanger. De meesten waren afkomstig uit de binnenlanden van Centraal-Marokko. Onder leiding van een gids zouden zij afgelopen woensdagnacht zijn vertrokken voor de illegale oversteek. Hun lichamen spoelden de afgelopen dagen aan op een strand ten noorden van Tanger.

De immigranten betalen tot tweeduizend gulden voor de oversteek. Daarbij moet in volgepakte bootjes een zeetraject van ten minste twintig kilometer worden afgelegd, laverend tussen druk scheepvaartverkeer en met het risico van sterke stromingen en plotseling opstekende wind.

Er bestaan sterke aanwijzingen dat de illegale oversteek als aantrekkelijke handel wordt gedirigeerd door georganiseerde Marokkaanse bendes. Bij de Spaanse politie bestaat het vermoeden dat er tevens banden zijn met de smokkelaarsorganisaties die het hasj-transport vanuit Marokko onder hun hoede hebben. Steeds vaker wordt in de bootjes tevens voorraden hasj aangetroffen.

In het overleg tussen Spanje en Marokko vormt de mensensmokkel over de Straat van Gibraltar een vast thema. Hoewel Marokko heeft toegezegd strenger op de illegale immigratie toe te zullen zien, bestaat aan Spaanse zijde de indruk dat de kwestie door Marokko wordt gebruikt als politiek drukmiddel in verschillende onderhandelingen. Daarnaast wordt gewezen op de ontstellende corruptie binnen het Marokkaanse politie-apparaat.

Behalve met het probleem van de Marokkaanse bootillegalen, kampt Spanje nog steeds met de gestage stroom van vluchtelingen uit de landen ten zuiden van de Sahara en Algerije, die zich in Ceuta en Melilla verzamelen.

In deze Spaanse enclaves op het Afrikaanse vasteland bevinden zich op dit moment naar schatting meer dan duizend vluchtelingen in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag. De afgelopen zomers kwam het herhaaldelijk tot opstootjes van asielaanvragers die het wachten beu waren.