Eltingh stopt met enkelspel

ROSMALEN, 17 JUNI. Jacco Eltingh staakt zijn pogingen om de aansluiting te hervinden bij de internationale tennistop. Direct na afloop van zijn verloren partij in de eerste ronde van het toernooi in Rosmalen maakte de 26-jarige Nederlander gisteren bekend niet langer uit te komen in het enkelspel. “Ik weiger mezelf nog langer te pijnigen”, zei Eltingh na zijn nederlaag (7-6 en 6-3) tegen de Spanjaard Francisco Clavet.

Eltingh heeft al geruime tijd last van een hardnekkige ontstekingen aan zijn knieën. Begin vorig jaar moest hij in de Davis-Cupontmoeting tegen India geblesseerd opgeven. Kort daarop maakte hij zijn rentree, maar de kwaal bleek verre van genezen. Voor revalidatie meldde Eltingh zich bij sportarts Peter Vergouwen. Na vijf maanden keerde hij terug in het profcircuit, zijn oude niveau bleef echter onbereikbaar.

Op de wereldranglijst maakte Eltingh, die al maanden met de gedachte speelde afscheid te nemen van het enkelspel, het afgelopen jaar een vrije val. Ruim twee jaar geleden stond hij op de negentiende plaats, momenteel is hij nummer 352. Voor deelname aan grote toernooien is hij al geruime tijd aangewezen op het spelen van kwalificaties. In Rosmalen kreeg hij een wild card.

Eltingh werd prof in 1989. Sindsdien won hij in het enkelspel vier toernooien. Hij zegt het tennis niet vaarwel. Met Paul Haarhuis blijft hij actief in het dubbelspel. “In het dubbel zijn de fysieke en mentale belasting anders. Daarnaast doet het me wel wat dat Paul en ik tot 's werelds beste dubbelaars behoren.”

Op de openingsdag van het grastoernooi in Rosmalen bereikte Sjeng Schalken de tweede ronde door een overwinning op de Zweed Thomas Johansson: 6-0 en 7-6. Dennis van Scheppingen verloor van de Amerikaan Chris Woodruff, 6-4 en 6-0.