Dieren uit Oost-Europa illegaal geënt

DEN HAAG, 17 JUNI. Enkele honderden varkens en runderen die uit Polen, Hongarije en Tsjechië de afgelopen weken ons land dreigden binnen te komen, bleken te zijn geënt tegen de besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer. Dit heeft het ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt.

Volgens de regels van de Europse Unie is het verboden dieren te enten tegen mond- en klauwzeer of varkenspest.

Ook de import van gevaccineerd vee is verboden. Diertransporten uit Oost-Europa worden bij aankomst in Nederland steeksproefsgewijs gecontroleerd op ziekten en op sporen van vaccinaties.

Normaal gesproken zijn de dieren in Duitsland ook al onderzocht op ziekten.

Bij vier transporten van runderen en twee van varkens uit Oost-Europa zijn de voorbije weken echter toch sporen gevonden van de entstof die dieren imuun moet maken voor mond- en klauwzeer.

In Polen, Hongarije en Tsjechië wordt officieel niet geënt tegen de ziekte.

De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees houdt rekening met de mogelijkheid dat de runderen en varkens zelf niet waren geënt, maar dat ze de anti-stoffen via de moederdieren hebben gekregen.

Minister Van Aartsen (Landbouw) bereidt nu maatregelen voor om transporten van varkens en runderen uit Oost-Europa eerst in quarantaine te zetten voordat ze kunnen worden ingevoerd in Nederland. Wanneer de regeling van kracht wordt is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.