Bundesbank wil dollars herwaarderen

AMSTERDAM, 17 JUNI. De centrale bank van Duitsland, de Bundesbank, wil nog dit jaar haar dollarreserves voor een hogere waarde in de boeken zetten. Dit heeft Ernst Welteke, lid van de Bundesbank-directie, tegenover het Duitse Handelsblatt gezegd. Welteke wilde niet aangeven met hoeveel de reserve wordt opgewaardeerd en ook niet of de winst daarvan aan de overheid wordt overgemaakt.

Het voornemen van de centrale bank komt een maand nadat een conflict uitbrak over de herwaardering van de goudreserves van de bank. Die herwaardering, die maximaal 40 miljard mark kon opbrengen, werd voorgesteld door de Duitse minister van Financiën Waigel, die kampt met een tekort op de Duitse begroting en een oplopende staatsschuld. Daardoor dreigt Duitsland dit jaar niet te voldoen aan de toetredingseisen voor de Economische en Monetaire Unie. De Bundesbank verzette zich met succes tegen het plan om middelen die vrijkomen met de herwaardering van het goud dit jaar al ten goede te laten komen van de Duitse openbare financiën.

De dollars van de Bundesbank staan staan in de boeken voor een lage koers van 1,3620 mark per stuk. Op het ogenblik doet een dollar 1,73 mark. Over de koers waarop wordt geherwaardeerd circuleert een waarde van 1,50 mark. De reserve van de centrale bank bedraagt 65,7 miljard mark.

Welteke liet in het midden of een eventuele uitkering aan de staat al in 1997 kan vallen.