Booreilanden zeer gevaarlijk

DELFT, 17 JUNI. Werknemers op een boorplatform zijn nauwelijks beschermd tegen gasexplosies en daaropvolgende brand. Dat blijkt uit testen door onder meer TNO met ontploffingen in een op ware grootte nagebouwd boorplatform.

De proeven hebben aangetoond dat de explosiedruk die vrijkomt door een gasontploffing veel hoger is dan werd aangenomen.

De hitte- en explosiebestendige wand die op een booreiland zorgt voor de scheiding tussen het productiegedeelte en het personeelsgedeelte moet veel steviger. Op grote platforms huizen wel driehonderd mensen.

De nieuwe veiligheidsvoorschriften die na de fatale explosie op het Engelse booreiland Piper Alpha van kracht werden, moeten dus weer worden aangescherpt. Bij die explosie voor de Schotse kust in 1988 verloren 167 platformwerkers het leven.

Brand- en explosieproeven blijken op een kleinere schaal de werkelijkheid niet goed weer te geven. Ook het Prins Maurits Laboratorium van het TNO had een in eigen huis ontworpen computermodel waarmee explosies te simuleren zijn. Maar de vraag was hoe betrouwbaar een dergelijk programma is.

Tien oliemaatschappijen en het Britse ministerie van Energie schakelden TNO in om dat te testen. Dat gebeurde in een nagebouwd platform van 30 bij 12 bij 8 meter. Vijfentwintig proeven toonden aan dat de luchtdruk in werkelijkheid soms hoger is dan 4 of 5 bar, terwijl werd uitgegaan van 0,3 bar met mogelijk een piek van 1 bar.

Bij de ware overdruk van meer dan 4 bar zal de schade op een bestaand platform enorm zijn. De tussenwand, die productie van personeel scheidt, moet dan ook veel steviger worden gemaakt. “Als een hittewerende wand wordt weggeblazen door een explosie, houdt die ook geen brand meer tegen”, aldus ir P. Mercx, onderzoekscoördinator bij het laboratorium. Maar sterkere wanden betekenen extra gewicht en daar is de fundering van een platform niet op berekend.

Mercx en de maatschappijen hebben daarom een sterkere wand ontwikkeld die door het gebruik van glasvezelversterkte kunststof de helft lichter is. Daarmee is het probleem nog niet opgelost, aldus Mercx, omdat de wand wel de schokgolf maar nog niet de daaropvolgende brand kan weren. TNO is daarom nog bezig met onderzoek. (ANP)