Zege eredivisieclubs bezorgt nacompetitie spannende slotfase

ROTTERDAM, 16 JUNI. In de nacompetitie zijn in elke groep nog twee ploegen in de strijd voor een plaats in de eredivisie. RKC (4-0 tegen ADO Den Haag) en FC Zwolle (1-0 tegen Emmen) hebben in poule A negen punten.

De twee koplopers treffen elkaar woensdag in de voorlaatste ronde in Waalwijk. In poule B volgt NEC na de 6-0 zege op VVV leider Go Ahead op drie punten. Woensdag spelen de twee concurrenten tegen elkaar in Nijmegen.

NEC moest zaterdagavond het doelsaldo opvijzelen. Dat lukte aardig tegen het uitgebluste VVV. De overwinning had nog veel hoger kunnen uitvallen. Vier keer raakte een NEC-speler de paal of de lat. Ellerman scoorde drie keer voor de thuisclub. Langerak, die ook weer een doelpunt maakte, is optimistisch over de cruciale wedstrijd tegen Go Ahead dat vrijdag al met 4-0 van Cambuur won. “Ze zullen met knikkende knieën naar Nijmegen komen.”

Bij winst is Go Ahead zeker van een plaats in de eredivisie van volgend jaar. Ook in het geval van een gelijkspel kan de ploeg uit Deventer de koppositie in de poule bijna niet meer ontgaan. Dan blijft het verschil met NEC drie punten. Go Ahead krijgt in de laatste wedstrijd VVV op bezoek.

RKC heeft in poule A de beste kansen. De Waalwijkse ploeg won mede door drie doelpunten van Van Arum met 4-0 van het nog puntloze ADO Den Haag. RKC heeft een beter doelsaldo (plus 6) dan mede-koploper FC Zwolle (plus 3). Bovendien speelt RKC in de onderlinge ontmoeting woensdag op eigen veld. In de laatste wedstrijd moet RKC op bezoek bij Emmen. Zwolle ontvangt ADO.

Zwolle behield zaterdagavond een kans op promotie door Emmen met 1-0 te verslaan. Het enige doelpunt werd gemaakt door Roelofsen, die door Bruin werd aangespeeld. Bij Zwolle blonk keeper Timmer uit. Trainer Everse van de Overijsselse club blijft nuchter over een eventuele plaats in de eredivisie. “Als we het niet halen, zitten we zondag toch gewoon bij mij in de tuin te barbecuen.”