Voetbal Duitsland

Frank Verlaat werd zaterdag de tweede Nederlander die de Duitse beker veroverde. De oud-Ajacied nam in Berlijn als aanvoerder van VfB Stuttgart de DFB Pokal in ontvangst na de 2-0 overwinning op Energie Cottbus. Door de zege is Verlaat na Heinz van Haaren in 1972 bij Schalke 04 de tweede Nederlander die de Duitse beker won. Stuttgart, dat zich in Noordwijk voorbereidde op de finale, won de beker eerder in 1954 en 1958.

Beide doelpunten in Berlijn kwamen zaterdag op naam van Giovane Elber. De Braziliaan nam met zijn treffers afscheid van VfB Stuttgart. Hij speelt volgend seizoen voor ruim tien miljoen gulden bij landskampioen Bayern München. Ook Ajax en Feyenoord hadden interesse voor Elber.

Voor Energie Cottbus was dit seizoen de meest succesvolle in zijn historie. De club won de Regionaliga Nordost en promoveerde naar de tweede Bundesliga. In de bekerstrijd verdiende de bescheiden provincieclub vijf miljoen mark door overwinningen op Stuttgarter Kickers, Wolfsburg, MSV Duisburg, St Pauli en Karlsruher SC. Alleen de finale leverde al 1,7 miljoen mark op.

In de eindstrijd kwam Cottbus er niet aan te pas tegen Stuttgart, dat in alle linies beter en vooral slimmer speelde. In de 18ste minuut kopte Elber raak uit een voorzet van uitblinker Balakov. Zes minuten na de rust stelde hij de overwinning veilig met zijn tweede doelpunt. Het olympisch stadion van Berlijn was met 76.436 toeschouwers uitverkocht.