Turnster nog te jong voor WK

Patricia Timmer werd zaterdag in Heerenveen Nederlands kampioen turnen op de meerkamp. Een dag later, bij de toestelfinales, was ze ook de beste bij de vloeroefening en won ze zilver op het paard. Toch vertegenwoordigt Timmer Nederland niet op de wereldkampioenschappen die later dit jaar in Lausanne worden gehouden.

Hedwig van der Sluis en Sabrina van Looy gaan wel naar de WK, hoewel beiden op de meerkamp ruim achter Timmer eindigden: Van der Sluis werd vijfde, Van Looy zesde. Hoe dat kan? Van der Sluis en Van Looy hebben hun leeftijd 'mee'. Timmer niet. Zij is sinds de nieuwe leeftijdregels van de internationale turnfederatie FIG met haar vijftien jaar te jong voor deelname aan een EK of WK. In het verleden zou dat geen probleem zijn geweest (veelvoudig Europees-, wereld- en olympisch kampioen Nadia Comaneci was bijvoorbeeld veertien toen ze in 1975 haar eerste Europese titel won), maar de FIG heeft per 1 januari van dit jaar de minimumleeftijd van turnsters verhoogd. Om de vrouwenturnsport een meer volwassen imago te geven en te voorkomen dat turnstertjes al op heel jonge leeftijd fysiek overbelast raken, moet een turnster tegenwoordig zestien jaar of ouder zijn om aan een EK of WK deel te mogen nemen. Patricia Timmer moet dus nog een jaartje wachten voor ze internationaal haar kwaliteiten mag laten zien.

Wat vind je ervan dat je niet naar het WK mag?

Timmer: Tja, wat moet ik daar van vinden? Nou, eigenlijk vind ik het stom. Ik had graag mee willen doen, ik ben tenslotte de beste van Nederland. Ik ben wel blij voor die twee andere meisjes. Voor het Nederlandse turnen is het ook goed dat er iemand op de WK is.

Was je verrast door je titel?

Een beetje wel. De tegenstand was best wel goed, maar ik maakte gewoon minder fouten.

Wat is jouw grote doel?

Ik wil naar de Spelen van Sydney. Of ik dan nog meer moet gaan trainen dan nu, weet ik niet. Ik denk haast van wel. Ik train nu dertig uur per week. Mijn titel heb ik niet gevierd met gebak of zo. Dat kan niet, hè. Als turnster moet je aan je lijn denken.