Trainer Capello naar Milan; Spaanse titel voor degelijk Real Madrid

ROTTERDAM, 16 JUNI. Real Madrid veroverde zaterdagavond in het eigen stadion voor 110.000 aanhangers de Spaanse voetbaltitel na een meeslepend duel tegen stadgenoot Atlético. Voor het team van de Nederlander Clarence Seedorf was het de 27ste landstitel in de roemrijke clubhistorie. Real plaatste zich automatisch voor de Champions League.

Middenvelder Seedorf was de stuwende kracht in het team dat door trainer Fabio Capello in een jaar tijd zorgvuldig is opgebouwd. De Italiaan maakte AC Milan kampioen, deed hetzelfde met Real, maar kreeg niet de waardering die hij in zijn vaderland geniet. Na één seizoen keert Capello terug naar AC Milan. De Duitser Jupp Heynckes volgt hem op.

Real maakte dit seizoen een solide indruk. Doelman Illgner is betrouwbaar. De verdediging met Panucci, Hierro, Alkorta en Roberto Carlos is zeer hecht. Het middenveld met Victor, Redondo, Seedorf en Raul is jong en creatief. De aanvallers Suker en Mijatovic zijn effectief. Vrijwel het hele seizoen vormde dit elftal de basis. Real speelde in de geest van Capello: tactisch gedisciplineerd, keihard en accuraat in de afronding.

De laatste wedstrijd werd een eerbetoon aan Capello. In de 37ste minuut opende Raul met een schitterende individuele actie de score, waarna Hierro op typerende wijze - uit een vrije trap - vlak voor rust 2-0 maakte. Atlético had moeite het hoge tempo bij te benen. Seedorf, die een minuut voor tijd met een dikke enkel van het veld moest, bood in de 56ste minuut met een prachtige pass Mijatovic een moeilijk te missen kans: 3-0. De Argentijn Esnaider maakte de tegentreffer voor de bezoekende club.

Na afloop vierden de supporters van Real uitbundig feest. De fontein van Cibeles was het middelpunt tijdens de overwinningsroes. Traditioneel gaan daar de supporters te water bij een kampioenschap van Real. De spelers volgden een paar uur later het voorbeeld van hun fans. Seedorf, strompelend op krukken, genoot van alle festiviteiten. “Dit is onvergetelijk, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, zei de speler die met Ajax twee titels behaalde.