The Greenery in ongelijk gesteld

De The Greenery International, de verkooporganisatie van negen coöperatieve veilingen in Nederland, moet vanaf woensdag tot het eind van het seizoen alle industrie-komkommers weer via de veilingklok verkopen.

Dat heeft de president van de Haagse rechtbank, mr. A.H. van Delden vanochtend bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de Vereniging voor de Groot- en Tussenhandel in Groenten en Fruit en twee Venlose handelshuizen, Lamberts en Eugenia.

Zij hadden vrijdag ter zitting geëist dat geïnteresseerde handelaren met onmiddellijke ingang in de gelegenheid worden gesteld mee te dingen bij de verkoop van industrie-komkommers. Dat zou er volgens raadsman van de eisende partijen mr. E.H. Pijnacker Hordijk op neer komen dat deze komkommers weer voor de traditionele veilingklok moeten worden gebracht. Dit jaar had The Greenery alleen handelaar Wagenaar in Broek op Langedijk de afname van industrie-komkommers gegund. De Vereniging en de twee Venlose bedrijven voelen zich daardoor buitenspel gezet.

Volgens advocaat mr. R. van de Klashorst van The Greenery heeft het de organisatie 'ontbroken aan communicatie' met handelshuizen als Lamberts en Eugenia, waarvoor The Greenery voor de rechtbank excuses heeft aangeboden. The Greenery heeft inmiddels aangeboden andere bedrijven dan Wagenaar voor de tweede helft van het seizoen - dat van april tot november loopt - ook in de gelegenheid te stellen in te schrijven op het veilingaanbod. De voorwaarden waren echter niet acceptabel voor de andere handelaren. President mr. A.H. van Delden probeerde vrijdag de partijen nog tot een compromis te brengen, maar Van de Klashorst voelde er niet voor terug te keren tot de veilingklok en wilde toch een uitspraak.