PTT Telecom wil telefonie via Internet aanbieden

ROTTERDAM, 16 JUNI. PTT Telecom wil vanaf volgend jaar in Nederland telefonie via Internet aanbieden. Het onderhandelt met verschillende bedrijven die apparatuur ontwikkelen die het mogelijk maakt met gewone telefoontoestellen via Internet te bellen.

Dit heeft een woordvoerder van PTT Telecom vanmorgen bevestigd. Interlokaal en internationaal bellen via Internet betekent een enorme kostenbesparing. De consument kan tegen lokaal tarief (maximaal 16,5 cent voor de eerste minuut) bellen naar een andere stad binnen Nederland of de andere kant van de aardbol. Daarvoor worden nu nog maximaal enkele guldens per minuut betaald.

Bellen via Internet is nu al mogelijk, maar dan met behulp van een personal computer voorzien van een geluidskaart en speciale programmatuur. Probleem is bovendien dat in de computer waarheen wordt gebeld software moet zijn geïnstalleerd die overeenstemt met de software van de beller. Ten slotte laat de kwaliteit van deze manier van telefoneren vaak nog te wensen over.

In binnen- en buitenland werken Internet Service Providers (ISP's), bedrijven die onder meer toegang bieden tot Internet, en telecombedrijven aan de ontwikkeling van Internet-telefonie. De woordvoerder ontkent dat PTT Telecom reageert op deze initiatieven: “Wij zijn pro-actief bezig”, zegt hij. “We zullen deze ontwikkelingen stimuleren.”

Voor bellen via Internet met een gewoon toestel zijn toegangspoorten nodig die telefoonsignaal omzetten in signalen voor transport over Internet. PTT Telecom is met verschillende leveranciers, waaronder het Canadese Newbridge Networks, in onderhandeling over de levering van deze zogenoemde gateways, die technisch nog verbetering behoeven.

PTT Telecom bouwt een netwerk met een hoge capaciteit (het Net) waarop Internet-gebruikers tegen lokaal tarief kunnen inbellen. De woordvoerder bevestigt dat het ook gebruikt kan worden voor Internet-telefonie. Via 'het Net' krijgen telefoonabonnees vanaf september onder meer een elektronische brievenbus (e-mail). PTT Telecom wil e-mail zes maanden gratis aanbieden, maar het is nog onzeker of dat zal worden toegestaan. De woordvoerder kan nog niet zeggen of PTT Telecom Internet-telefonie zelf zal aanbieden of bijvoorbeeld via de dochterondernemingen World Access/Planet Internet. “Wij focussen op de techniek”, zegt hij. “De marketing volgt later.”

PTT Telecom behaalde vorig jaar 2,1 miljard gulden omzet in internationale telefonie, ruim 15 procent van het totaal. De woordvoerder wijst erop dat een groot deel van het internationale telefoonverkeer wordt gegenereerd door bedrijven. Die zullen gezien de gebrekkige kwaliteit vooralsnog beperkt gebruik maken van Internet-telefonie, is zijn verwachting. “Wij zien vooral toepassingen voor consumenten”, zegt hij. “Misschien gaan mensen wat langer bellen met hun familie overzee.”