Polygram stijgt fors in waarde door Spice Girls

AMSTERDAM, 16 JUNI. Polygram was vanochtend in trek op de Amsterdamse effectenbeurs. Een van de redenen was dat de muziek- en filmdochter van Philips de filmrechten heeft verworven van de populaire Britse meisjesgroep Spice Girls. Polygram steeg 5,30 gulden naar 105,10

AMSTERDAM Handelaren wezen er echter op dat een sterkere dollar, een vaste obligatiemarkt en de constante euforiestemming op Wall Street - dat afgelopen vrijdag opnieuw afsloot met een record - op zijn minst even belangrijke factoren voor het positieve beursklimaat vormden als de Spice Girls. De AEX steeg na het middaguur weliswaar minimaal (0,39 punten op 846,48 punten), maar over het algemeen was de stemming positief.

Van dat klimaat profiteerde ook Philips. Tegen het middaguur was de koers opgelopen met 2,70 gulden naar 119,30 gulden. Bij de koersstijging van Philips spelen volgens handelaren de uitlatingen van de vakbonden over het verdwijnen van 5.500 arbeidsplaatsen nog steeds een positieve rol. Verder werkte een enthousiast verhaal in het Britse zakenblad Financial Times over de marketingkracht van het elektronicaconcern positief op de koers. Koninklijke Olie ging opnieuw door de grens van 400 gulden. Het fonds steeg nog eens 2,90 op 402,20 gulden. Heineken kreeg er 4,10 gulden bij op 346,80. Concurrent Grolsch won een gulden op 63,50.

In de havensector stegen Nedlloyd en Pakhoed acht dubbeltjes op respectievelijk 50,50 en 68,50 gulden. Van Ommeren dikte twintig cent aan op 76,50. Niettemin is de rek enigszins uit de beurskoers van Van Ommeren dat de afgelopen acht maanden de koers fors zag oplopen, maar die trend de laatste maanden moet overlaten aan concurrent Pakhoed.

DSM had te lijden onder publicaties over een nagenoeg onveranderde winst dit jaar. Dat zou een bijstelling naar beneden betekenen, maar het concern sprak van verkeerde interpretaties van uitspraken van topmensen. Desondanks schrokken beleggers zo erg dat de koers 1,90 afkalfde naar 192,30. Akzo Nobel verloor 2,10 op 263,90. Nutricia ging 1,30 omlaag naar 308,50 gulden en handelshuis Hagemeyer verloor twee gulden op 104,70. Op de lokale markt ging IHC Caland 1,70 gulden omhoog na een bericht van het bedrijf dat de orderportefeuille uitstekend gevuld is.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten iets gestegen. De dollar noteerde 1,9520 gulden tegen een slotkoers van 1,9500 afgelopen vrijdag. Volgens valutahandelaren profiteert de dollar nog steeds van de twijfels over de hardheid van de toekomstige Europese munteenheid euro. Ook het pond sterling profiteert daarvan. De koers van de Britse valuta ging met een halve cent omhoog van 3,1900 naar 3,1950.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag fors omhoog gegaan. De Nikkei-index steeg met 152,72 punten (0,74 procent) tot 20.681,07. Dat was vooral te danken aan aankopen van Japanse en buitenlandse pensioenfondsen.