PAPAJA'S UIT DE OVEN

De papaja is een zeer veelzijdig ingrediënt. Naast het voor de hand liggende gebruik als fruit of groente heeft een papaja de minder bekende opmerkelijke eigenschap dat hij taai vlees mals kan maken. Het melksap van een onrijpe papaja en de bladeren bevatten het enzym papaïne, dat functioneert als pepsine, het element in maagsappen dat dierlijk weefsel afbreekt om de vertering van eiwit mogelijk te maken.

Als u een taaie kip of een stukje taai vlees in een paar papajabladen wikkelt of een stukje onrijpe papaja in een stoofpot doet, duurt het niet lang voordat het vlees zo mals wordt dat het bijna van het bot valt. In medisch opzicht is de papaja een soort wonder. Hij bevat veel vitamine A (bèta-caroteen en dus goed voor de ogen), B1, B2 en C. De bladeren en het zaad zijn zeer effectief als bestrijdingsmiddel tegen wormen in menselijke ingewanden en worden voor dat doel vaak gebruikt in tropische landen. Een extract dat uit de bladeren en het sap van een onrijpe papaja wordt gewonnen, wordt in Azië als stimulerend voor de alvleesklier beschouwd en aldaar ook voorgeschreven aan diabetici. Halveer de papaja's in de lengte en schep er het zaad uit (u kunt het zaad bewaren en voor een ander recept gebruiken). Doe de boter in een kom en schep er de gehakte stemgember, limoenschil en 1 eetlepel van het limoensap door. Verdeel het botermengsel in vieren en stop het in de uitgeholde papaja's. Sprenkel er het overgebleven limoensap over. Sprenkel 1 eetlepel gembersiroop over elke papaja. Leg de papaja's naast elkaar op een ingevette bakplaat en zet circa 30 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn. Bedruip ze af en toe met de braadsappen. Zet 5 minuten onder de grill, of tot ze goudbruin zijn.

Voor vier personen:

2 kleine papaja's

60 gram boter op kamer-

temperatuur

1 eetlepel fijngehakte stem-

gember (gember op siroop)

3 theelepels fijngeraspte limoenschil

2 eetlepels vers limoensap

4 eetlepels gembersiroop

Als toegift nog een recept:

Papajarijst

Papaja's variëren in formaat van zeer klein tot heel groot en het vruchtvlees verschilt in kleur van rood, oranje tot geel. Papaja's kunnen in de keuken als groente maar ook als vrucht worden bereid. Als algemene regel gebruikt u onrijpe, groene papaja's als 'groente' en om mee te koken, en rijpe papaja's als rauw ingrediënt. Een rijpe papaja is te herkennen aan de schil die van groen in geel is overgegaan en waar er een afdruk in blijft nadat u hem zachtjes met een duim of vinger hebt ingedrukt. ln de tropen worden groene en harde papaja's met een scheutje vers limoensap vaak als ontbijt geserveerd of, zoals in Thailand, in sliertjes in een zeer pikante salade verwerkt. Het zwarte zaad van de papaja is ook bruikbaar. Het ziet eruit als kaviaar en heeft een licht peperige smaak. U kunt het zaad bijvoorbeeld gebruiken als garnituur voor vruchtensalades of zoals in dit recept, in plaats van peper. Verhit de olie in een ruime, zware pan op een middelhoog vuur. Doe er de gember en knoflook in en roerbak circa 1 minuut. Doe de kardemompeulen, het water, papaja- of mangosap en de rijst in de pan, schep alles goed om en breng aan de kook. Schep er de blokjes papaja door, leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat circa 20 tot 25 minuten sudderen tot de rijst gaar en het vocht geabsorbeerd is. Laat de rijst circa 15 minuten afgedekt rusten. Doe de rijst in een dienschaal, garneer desgewenst met het papajazaad en dien onmiddellijk op.

Voor vier personen:

1 eetlepel plantaardige olie

1 eetlepel fijngehakte verse gember

1 teen knoflook, fijngehakt

6 groene kardemompeulen

4 deciliter water

2.25 deciliter papaja- of mangosap

300 gram Thaise- of basmatirijst

300 gram blokjes verse papaja

papajazaad, ter garnering, desgewenst

    • Kim Maclean