Nick Cave verfijnder, zingend en swingend

Concert: Nick Cave & The Bad Seeds. Gehoord: 15/6 Rai Congrescentrum, Amsterdam. Herhaling: 16/6.

The Bad Seeds, zoals te zien in Wim Wenders' Der Himmel Uber Berlin, bestaan niet meer. The Bad Seeds, die in de jaren tachtig als een groepje schonkig spelende vagebonden langs het Nederlandse clubcircuit trokken, bestaan ook niet meer. The Bad Seeds, sinds 1983 de vaste begeleidingsband van de Australische zanger Nick Cave, zijn uitgegroeid tot een gedisciplineerd zevenmans orkest dat de nummers van de hand van Cave in hun volle glorie ten tonele voert - subtieler, transparanter en tegelijkertijd gelaagder dan op hun cd's ooit te horen is.

Gisteravond in het uitverkochte Rai Congrescentrum in Amsterdam, waar de geluidsweergave optimaal is, werd duidelijk wat Nick Cave in twintig jaar muzikant-zijn heeft bereikt. De voormalige woesteling en publieks-Beschimpfer Cave lijkt definitief te hebben gekozen voor de verfijning. Verdwenen zijn het groteske volume, de hoekige dissonanten en navrante toonzettingen - ruim baan voor de pracht van in elkaar grijpende akoestische instrumenten als vibrafoon, gitaar, viool en trekharmonica. Dat wil niet zeggen dat de nummers worden gladgestreken. Het concert, waar Cave vooral songs speelde van zijn laatst verschenen cd's, zoals zijn cd met liefdesballades, The Boatman's Call (1997), de vorig jaar uitgebrachte Murder Ballads en Let Love In (1994), bracht eerdere songs in nieuwe arrangementen. Maar het venijn was gebleven. Zo werd de kabbelende cadans van Red Right Hand wreed doorbroken door verwoestende, met felle lichtflitsen begeleide paukeslagen.

En Cave zelf zingt en swingt. De spasmodische stuiptrekkingen blijven achterwege; ook Nick Cave blijkt te beschikken over een paar elastische heupen. Zijn magere gestalte paradeerde van links naar rechts over het brede podium, terwijl de band grotendeels in gedempt licht verborgen bleef. Hier stond een groots muzikant, een dirigent, een acteur - die zijn tot dusver enige hit Where The Wild Roses Grow vrolijk om zeep hielp door de vrouwelijke partij - oorspronkelijk van Kylie Minogue - te laten zingen door de onvast prevelende Blixa Bargeld. En al leek Cave's uitvergrote schaduw op de muren op die van een onheilspredikende profeet, over het podium liep een goedmoedige Lucky Luke.

    • Hester Carvalho