Links verzet Colombia wint prestigeslag

BOGOTA, 16 JUNI. Met de uitwisseling van zeventig soldaten in het stadje Cartagena del Chaira heeft het FARC, de grootste verzetsbeweging in Colombia, gisteren een prestigeslag gewonnen.

Met de vrijlating komt een eind aan een langlopende gijzelingsaffaire. Het regeringleger moest daarvoor een maand lang een gebied ontruimen van 13.000 vierkante kilometer in de zuidelijke provincie Caqueta, een centrum van coca-verbouw. Het FARC, het 'Gewapende revolutionaire leger van Colombia' liet de soldaten gisteren onder het oog van journalisten, huilende moeders en ambassadeurs van Europese landen vrij op het hoofdplein van de stad Cartagena del Chaire. Even daarvoor hadden de rebellen hun vlag op een door het leger verlaten kazerne geplant. Commandant Joaquin Gomez, hoofd van het zogeheten 'zuidelijke blok' van het FARC, las een lijst voorwaarden voor om tot een “vrede met sociale rechtvaardigheid” te komen. Legercommandant Manuel José Bonnet zwoer evenwel de rebellen te zullen vernietingen na 23 juni, als het leger dit gebied weer mag betreden.

Zestig soldaten werden in augustus gevangen genomen bij een bestorming van een legerbasis in de zuidelijke provincie Putumayo. Het was de grootste overwinning van het FARC in haar 32-jarige bestaan. In de zuidelijke jungle probeerde het leger op dat moment met de 'Operatie Verovering II' de verbindingslijnen voor de lucratieve cocaïnehandel van het FARC door te snijden. Dat leidde tot massale protesten van coca-boeren. Tien mariniers werden in januari elders in een hinderlaag gelokt.

In november besloot de Colombiaanse president Ernesto Samper al een gebied van 13.000 vierkante kilometer te ontruimen om vrijlating mogelijk te maken. Het FARC eiste evenwel dat het leger ook het stadje Remolinos de Caguan verliet. Na bemiddeling door het Rode Kruis werd het gebied eind mei opnieuw een maand lang gedemilitariseerd.

Het FARC werd in 1964 opgericht als een communistische verzetsbeweging. De beweging put inkomsten uit belasting op de cocaïne-handel en uit ontvoeringen; dit jaar kidnapte het FARC zestig burgers. (AFP, AP, Reuter)