KD LANG OVER Rook

Drag: Warner Music (936-2466232)

“Het was interessant om een onderzoekje te doen naar de manier waarop songschrijvers het onderwerp 'sigaretten' in de loop der jaren hebben behandeld. De nummers die ik uiteindelijk heb gekozen, stammen uit de periode 1935-1997. Daarbij zie je dat de houding in de jaren veertig en vijftig nog heel erg pro-roken was. In de teksten werden sigaretten gebruikt als de verbeelding van romantiek en elegantie. Zoals in films Marlene Dietrich of Lauren Bacall rookten, stond rook voor glamour.

“De laatste decennia is dat totaal veranderd: in de recente nummers van mijn cd staat 'roken' onveranderlijk voor iets slechts, al denk ik niet dat songschrijvers direct doelen op longkanker en andere lichamelijke schade. Roken staat nu voor verslaving en zelfdestructie. Of voor afhankelijkheid in meer algemene zin.

“Mijn voorkeur ging uit naar de nummers waarin de verslaving aan sigaretten te interpreteren is als die aan de liefde. Ik denk dat ze ook te vergelijken zijn. Je kunt naar beide ontzettend verlangen en van allebei weet je dat ze je uiteindelijk ook kunnen doden. De laatste song van de cd gaat daarover: Love Is Like A Sigarette.

“Als metafoor voor verslaving en deprivatie is 'roken' bruikbaarder dan andere verslavende middelen, zoals heroïne en andere drugs. Gewoon omdat het zichtbaarder is. En al wilde ik niet controversieel zijn met dit onderwerp, de controverse heeft mij wel op het spoor gezet. De hartstocht waarmee voor- en tegenstanders in Amerika hun zaak verdedigen is ongelofelijk. Langs de snelweg staan nu billboards die precies lijken op Marlboro-reclames. Je ziet twee cowboys te paard in een verlaten landschap. De een zegt tegen de ander: 'Bob, ik heb long-emfyzeem'.”

    • Hester Carvalho