JEANNE EN JERI

Jeanne Lee: Travellin' in Soul-Time (BVHAAST CD 9701). Jeri Brown: April in Paris (Justin Time 92-2). Distr. Choice Music.

De zangeressen Jeanne Lee (57) en Jeri Brown (jong) hebben meer dan iets met elkaar gemeen. Ze bezitten een gesluierde alt, zoeken het in lage tempi en een doorzichtig akoestisch geluidsbeeld waardoor ze heel geschikt voor de huiskamer zijn.

Lee laat zich op Travellin' in Soul-Time effectief begeleiden door pianist Mal Waldron die een groot deel van de muziek schreef. Met dwarsfluitist Toru Tenda erbij in de suite White Road/Black Rain wordt de sfeer soms iets ruiger. Dromerige loomheid prevaleert op deze cd waarop Lee zich soms ook uit in Sprechgesang en declamatie. Het openingsstuk The Seagulls of Kristiansund is vooral aan het eind huiveringwekkend intiem.

Ook de aanpak van Jeri Brown leunt soms tegen grote kleinkunst aan. April in Paris, de titel van haar vijfde cd, verwijst niet naar de beroemde song van Vernon Duke maar naar de opnameplaats en -maand. Van standards is Brown overigens in het geheel niet wars getuige Greensleeves, The Windmills of your Mind en zelfs Summertime. Brown zingt de stukgezongen laatste deun met opmerkelijke frisheid maar overtuigt nog sterker in When April comes again en Who can I turn to, twee uitgewogen trage ballads. Het begeleidende trio met bassist Pierre Michelot en pianist Alain Jean-Marie levert liefdevol vakwerk en de gastbijdragen van Roberto DeBrashov op accordeon maken deze cd nog fraaier.

    • Frans van Leeuwen