IAM

IAM: L'école du micro d'argent. Delabel 724384400026

Na zijn soloalbum Métèque et mat is de Marseillaanse rapper Akhenaton teruggekeerd in de kring van zijn vriendjes, met wie hij de groep IAM (naar keuze uitgesproken als het Engelse 'I am' of jam) vormt. Het resultaat is dit nieuwe, derde album van de groep.

Wat IAM en Akhenaton zo bijzonder maakt, ook binnen de Franse rap, is vooral het hoge lyrisch gehalte van de teksten. Bij IAM geen eindeloze evocaties van geweld, dope, voorsteden of hoe heerlijk hip hop is - thema's van de meeste rapteksten op deze wereld.

Akhenaton en zijn vrienden bezondigen zich zelden aan primaire teksten. Hun poëtische wereld moet eerder in het domein van oude Hollywood-films, strips en science-fiction worden gezocht - waarbij het feit dat 'Marseille' tot 'Mars' kan worden afgekort, goede diensten bewijst.

Dat sluit maatschappijkritiek in de teksten geenszins uit, zoals in Le petit frère (over hoe een jongetje in de misdaad verzeild raakt). Er valt zelfs regelmatig te lachen, bijvoorbeeld in Elle donne son corps avant son nom.

Muzikaal is L'école du micro d'argent wat minder inventief dan Akhenatons soloalbum - vermoedelijk omdat de IAM wat dichter blijft bij wat ook een podium te produceren valt.

Libère mon imagination - de tekst gaat over de oorsprong van hip hop in de muziek van de Amerikaanse slaven - is echter het swingendste stukje hip hop, dat ik in jaren heb gehoord.

    • Raymond van den Boogaard