Hof Israel: Netanyahu wordt terecht niet vervolgd

JERUZALEM, 16 JUNI. Het besluit van de Israelische procureur-generaal om premier Benyamin Netanyahu en minister van Justitie Tzahi Hanegbi in april niet te vervolgen in de zogeheten Bar-On-affaire, was juridisch juist. Dat heeft het Israelische Hooggerechtshof gisteren bepaald. Het Hof verwierp drie petities van oppositie-politici om Netanyahu en Hanegbi alsnog in staat van beschuldiging te stellen.

“Ik ben blij met het besluit van het Hof”, zei een opgeluchte Netanyahu gisteravond, “ik denk dat alle Israelische burgers vandaag blij zijn.” Maar Yossi Sarid, de leider van de oppositiepartij Merets die een van de petities indiende, liet weten dat voor hem de kous nog niet af is. “De zwarte doos zal gevonden worden”, zwoer hij bij het verlaten van de stampvolle rechtszaal. Sarid put die hoop uit het feit dat het Hof niet unaniem was in zijn beslissing - een van de vijf rechters was tegen. De andere vier rechters lieten weten: “Het besluit van de premier en het gedrag van de minister waren niet onwettig. Dat betekent niet dat zij niet tegen de ethiek ingingen.”

De Bar-On-affaire werd in januari door de Israelische televisie aan het rollen gebracht. Parlementariër Aryeh Deri, de leider van de religieuze coalitiepartij Shas die onder verdenking staat in een andere corruptiezaak, zou Netanyahu hebben overgehaald Roni Bar-On te benoemen tot procureur-generaal, die vervolgens zou zorgen dat de Shas-leider niet hoefde voor te komen. In ruil voor die toezegging zou Shas instemmen met Netanyahu's plan om de Israelische troepen uit Hebron terug te trekken. De felomstreden Bar-On trad meteen na zijn benoeming in januari af. In april adviseerde de politie de in Bar-Ons plaats benoemde procureur-generaal Rubinstein om Netanyahu in staat van beschuldiging te stellen. Maar op 20 april ontsloeg Rubinstein de premier en drie andere verdachten van vervolging, wegens gebrek aan bewijs. Hij zei echter dat Netanyahu ethisch gezien “door een wolk van verdenking” omgeven was. Met het besluit van gisteren is die wolk niet opgetrokken.

Intussen verlustigt Israel zich alweer aan een nieuw schandaal. Onderzoek naar een Russisch-joodse zakenman, Zvi Ben-Ari, die enige tijd geleden werd gearresteerd, zou hebben uitgewezen dat hij tientallen politici heeft omgekocht.

    • Caroline de Gruyter