Grote zege van Tudjman in Kroatië

ZAGREB, 16 JUNI. President Franjo Tudjman heeft - geheel volgens verwachting - met grote overmacht de presidentsverkiezingen in Kroatië gewonnen. Volgens de voorlopige uitslag kreeg Tudjman 61,2 procent van de stemmen.

De opkomst was relatief laag: slechts zestig procent van de kiezers kwam zijn stem uitbrengen.

De twee rivalen van Tudjman, de sociaal-democraat (ex-communist) Zdravko Tomac en de sociaal-liberaal Vlado Gotovac, bleven in de voorlopige uitslag - gebaseerd op negentig procent van de uitgebrachte stemmen - steken op respectievelijk 21,12 en 17,67 procent van de stemmen. De absolute meerderheid voor Tudjman maakt een tweede ronde overbodig.

Tujdman vierde zijn overwinning vannacht op een feestje met zijn aanhangers, met veel vuurwerk en champagne. “Dit zijn de resultaten die ik had verwacht”, aldus de 75-jarige president. Hij herhaalde zijn voorspelling dat bij het eindresultaat zou blijken dat Tomac en Gotovac samen slechts de helft van zijn aantal stemmen hebben gekregen. “Ze hebben het aantal stemmen gekregen dat ze verdienden met het progamma dat ze voorstelden. Onze zege betekent de continuïteit van het beleid waarmee we hebben gezorgd voor het herstel van de democratische orde, de stabiliteit en de munt. Nu laten we de staat van oorlog achter ons en wijden we ons met alle kracht aan de stijging van de levensstandaard”, beloofde Tudjman.

Tomac reageerde op de voorlopige uitslag met de opmerking dat hij meer stemmen had gekregen dan hij had verwacht, vooral in de grote steden. Zowel Tomac als Gotovac heeft vorige week geklaagd over onregelmatigheden tijdens de campagne, met name door de ongelijke toegang van de kandidaten tot de elektronische media. De Kroatische televisie volgde Tudjmans campagne als was die een staatszaak, terwijl Gotovac en Tomac nauwelijks in beeld kwamen. Gotovac werd bovendien gehandicapt door een aanslag tijdens de campagne. In Pula sloeg een officier hem op het hoofd, als gevolg waarvan Gotovac een hersenschudding opliep en dagenlang geen campagne kon voeren. Zijn verzoek om uitstel van de verkiezingen werd afgewezen. (Reuter, AFP)