FOO FIGHTERS

Foo Fighters: The Colour And The Shape. Capitol 724385583223

Weinig muzikanten klinken zo innemend kinderlijk enthousiast als zanger/gitarist Dave Grohl van The Foo Fighters. Zijn gedrevenheid is van heel andere aard dan de bezeten intensiteit van Kurt Cobain, zanger van Nirvana, de groep waarin Grohl drumde. Na Cobains zelfmoord in 1994, meteen ook het einde van Nirvana, kwam Grohl al snel met een nieuwe groep, waarin hij zong en gitaar speelde. De eerste Foo Fighters-cd maakte hij zelfs al voor hij de groep had geformeerd: hij speelde alle instrumenten zelf.

Cobain maakte muziek met een angstaanjagende verbetenheid, vol woede, pijn en zelfhaat. Dave Grohls energie is positiever en veel ongecompliceerder: voor hem is er gewoon niets fijners dan het spelen van heftige maar melodieuze liedjes, en zich schor te zingen en te schreeuwen. Evenals het titelloze Foo Fighters-debuut uit 1995 is dit tweede album gevuld met nummers die imponerend goed zijn: aangename, aanstekelijke liedjes, die knap en verrassend in elkaar zitten. Ook op de melancholieker momenten - Grohl zingt onder meer over zijn mislukte huwelijk - klinkt zijn onverwoestbaar zonnige aard door. Het maakt deze helder klinkende cd de opwekkendste van het moment.

    • Sietse Meijer