Drie dagen van protest in Hebron

TEL AVIV, 16 JUNI. Voor de derde opeenvolgende dag is het vandaag in Hebron tot botsingen gekomen tussen Palestijnen die met brandbommen en stenen gooiden, en met rubberkogels schietende Israelische soldaten. Daarbij vielen zes gewonden.

Volgens Palestijnse bronnen werden zaterdag in Hebron vijftig Palestijnen gewond, van wie sommigen ernstig, bij demonstraties in de buurt van de kleine joodse wijk in de stad. Gisteren werden ten minste 13 Palestijnen gewond. Israel geeft aanzienlijke lagere cijfers.

Volgens Palestijnse bronnen was de aanleiding tot de golf van gewelddadig protest in Hebron het besluit van het Amerikaanse Congres van vorige week om de eenheid van Jeruzalem onder Israelische gezag te erkennen en de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Israelische regeringswoordvoerders zeiden het afgelopen weekeinde dat de Palestijnse leider Arafat erop uit is met “gecontroleerd protest” de diepe impasse in het vredesoverleg te doorbreken. Maar Arafat heeft gisteren die beschuldigingen van de hand gewezen, aldus ex-premier Peres gistermiddag na een onderhoud met de Palestijnse leider in Ramallah.