De extreme verbazing van Brard in Breda

Brard gaat extreem, Veronica, 22.25-23.05u.

“De kermis van Breda schijnt een van de meest heftige kermissen van Nederland te zijn in elk opzicht”, zegt ex-Luv zangeres Patty Brard aan het begin van de aflevering 'Kermis' in de programmaserie Brard gaat extreem, die vanavond door Veronica wordt herhaald. Herhaling van dit programma was niet nodig geweest. Al herhaalt Veronica de aflevering nog twintig keer, belangrijke vragen als: wat bedoelt Patty met 'heftig', in welke opzichten is de kermis van Breda heftig en waarom is juist de kermis van Breda zo heftig? zullen onbeantwoord blijven.

“Het is hier wel een relaxte sfeer” merkt Patty op tegen de marktmeester van Breda, verantwoordelijk voor de pacht van het kermisterrein. “Als ik het goed heb begrepen, vangt de gemeente 600.000 gulden aan pachtgeld.” Nou, zegt de marktmeester het is zelfs nog wel een beetje meer, het is wel 800.000 gulden. Patty, streng: “is dat niet erg veel geld?” De marktmeester mompelt iets. Volgend shot: “Mag ik vragen wat u...?” Achttienduizend gulden betaalt mevrouw voor de exploitatie van 'Aladdin'. De camera zoemt in op het extreem verbaasde gezicht van Patty. Achttienduizend gulden???

Patty staat in het spookhuis, in slow motion is herhaald te zien hoe ze zich rot schrikt. “Ik vind die kermis maar gek hoor, alles hier is om je bang te maken en je uit balans te brengen”, zegt ze. Patty gaat in het reuze-rad maar ze heeft hoogtevrees. “Alsof het bloed uit mijn lichaam loopt”. Ze gaat ook nog in de 'Evolution', terwijl ze juist zo bang is. Ho stop! eerst even de mobiele telefoon uit haar zak halen. Patty gaat op bezoek bij een kermisfamilie uit Apeldoorn. “Is dat niet lastig met kindjes?” vraagt ze. We gaan naar de rijdende Prinses Christina school voor kermis- en circuskinderen. “Zie je nou dat het niveau van het onderwijs wel in verhouding is met hun leeftijd of valt dat mee?”, vraagt Patty aan een onderwijzer. Het valt wel mee.

We hebben een dag lang op de kermis rondgelopen en Patty komt vóór de reclame met een tussentijdse conclusie: “Ik heb inmiddels gemerkt dat het extreem hard werken is en dat het een extreme business is.” Een oliebollentent kost aan pacht 42.000 gulden alleen voor de kermis van Breda. Het is mooi weer, Breda is een grote stad en toch valt het aantal bezoekers tegen. Patty: “Het is gewoon keiharde business, keiharde concurrentie en er gaat ontzettend veel geld in om. Dat is iets dat ik mij nooit heb gerealiseerd.”

We gaan op bezoek bij het echtpaar dat de 'Aladdin' exploiteert. “Weet je wat het probleem is...” begint de man. Maar er is geen tijd om hem aan te horen, we zijn alweer bij de exploitant van een loterij die zegt: “Het is een hele grote risicofactor”. Een groep scholieren staat om een onduidelijke reden te joelen. Hoeveel zakgeld krijg jij? vraagt Patty aan een meisje van dertien. “150 gulden per weekend”, antwoordt het meisje. “Tsjonge jonge wat een verwende drollen zijn jullie”, zegt Patty. “Is dat niet extreem veel?”. Drukke en verwarrende beelden van botsauto's, wild ronddraaiende stoelen, reuze-rad, van de kermis kortom, waar de meesten van ons ook wel eens zijn geweest. “Het is heel leuk”, zegt Patty “het is zo'n ander leven dan je je het voorstelt. Het is keihard zaken doen en je moet roeien met de riemen die je hebt, letterlijk en figuurlijk”. “Het is en blijft een risico”, zegt een pindaverkoper. “Maar als het in je bloed zit, hou je er niet meer mee op”, concludeert Patty dan. “Get the action going, more, more, more” klinkt de muziek bij de aftiteling.

    • Daniela Hooghiemstra