Dans, geen chaos in de Melkweg

Concert: EC8OR. Gehoord: 14/6 Melkweg, Amsterdam.

Het leek even of het afgelopen zaterdag toch gelukt was de Duitse 'chaos-dagen' - waarbij punkers gewelddadige rellen veroorzaken - naar Amsterdam te verplaatsen. Niet op de Nieuwmarkt of in de Vijzelstraat, maar in de Melkweg, waar het Berlijnse duo EC8OR (spreek uit op zijn Engels, als 'equator') de toekijkers tot rellen probeerde aan te zetten.

EC8OR maakt deel uit van de Duitse 'Digital hardcore'-stroming, die door Atari Teenage Riot is begonnen. Digital hardcore is een uiterst opgefokte kruising van punk, metal en house: in hoog tempo denderende electronische ritmes, gecombineerd met samples van snoeiharde vervormde gitaren; anders dan Atari Teenage Riot maakt EC8OR overigens ook gebruik van langzamer, triphop-achtige ritmes.

De zangers schreeuwen militante kreten, zoals herhaaldelijk 'We need a change!' De meeste andere teksten waren onverstaanbaar, omdat de muziek - grotendeels voorgeprogrammeerd, wat de jongen die de knoppen bediende de kans gaf zo nu en dan het publiek in te springen - idioot hard stond. Zelfs met oordoppen was het nauwelijks draaglijk - de liefhebbers moeten wel snel doof worden.

Het was duidelijk waarom het volume zo hoog moest: de muziek moest onontkoombaar zijn, te voelen tot in alle zenuwen. In de huiskamer - EC8OR bracht onlangs een titelloze cd uit - maakt de simplistische herrie niet zo veel indruk, maar in de Melkweg was de woede overtuigend. Toch werd het beoogde effect niet bereikt: het deels heupwiegend toekijkende, deels wild springende publiek ging na het drie kwartier durende optreden niet met bakstenen de straat op, maar danste lekker verder, eerst op een opruiend plaatje van The Ex en daarna nog de hele nacht op a-politieke, aangenaam escapistische house en jungle.

    • Sietse Meijer