Bölts profiteert van pech Olano

ROTTERDAM, 16 JUNI. Domme pech heeft wielrenner Abraham Olano de eindzege in de Dauphiné Libéré gekost. De Duitser Udo Bölts van Telekom profiteerde op de slotdag van een val van de Spaanse klassementsleider en veroverde verrassend de eindzege in de Franse rittenkoers. Michael Boogerd verspeelde in de zevende rit, ondanks zijn zevende plaats, zijn plek als nummer drie op het podium. De Nederlander eindigde als vierde.

Boogerd reed zaterdag in het hooggebergte goed mee in een ontsnapping van vier renners. In de slotklim schudde Olano zijn medevluchters Bölts, Robin en Boogerd af. De demarrage van de nieuwe kopman van Banesto leidde tot de onttroning van Vjatjeslav Ekimov als klassementsleider. Olano leek de eindzege in handen te hebben; het verschil met nummer twee Bölts bedroeg voor de laatste etappe ruim een minuut. Boogerd begon met twee minuten achterstand aan de afsluitende 182 kilometer.

Tot het laatste uur van de koers had Olano weinig te vrezen. Toen nam Bölts het initiatief. Op de col de Porte begon de 30-jarige Duitser, in 1994 negende in de Tour en vorig jaar winnaar van de Spaanse klassieker in San Sebastian, een wanhoopsaanval. Olano moest terrein prijsgeven en bereikte de top met twaalf seconden achterstand.

In de afdaling leek hij de marge te verkleinen, tot hij door een lekke band onderuit ging. Hij klom snel op de fiets, die een mankement aan een pedaal bleke te hebben. Op een reservefiets zette Olano vervolgens de achtervolging in. In finishplaats Chambery kwam hij uiteindelijk dertien seconden tekort om Bölts van de eindzege te houden.

Het Belgische wielertalent Frank Vandenbroucke heeft de Ronde van Luxemburg gewonnen. De 22-jarige Waal van de Mapei-formatie legde de basis voor de eindzege door de individuele tijdrit op zijn naam te schrijven. Hij won in totaal drie etappes. Na afloop bevestigde Vandenbroucke het gerucht dat hij volgende maand zal debuteren in de Tour de France.

Erik Breukink eindigde in Luxemburg als derde. De 33-jarige renner van de Raboploeg was daarmee de beste Nederlander. Zijn ploeggenoot Robbie McEwen won zaterdag een vlakke etappe. De Austalische sprinter was net iets sneller dan de Limburger Max van Heeswijk, die winnaar werd van het puntenklassement.

Zowel Van Heeswijk als McEwen is bezig aan een rentree na blessureleed. Beide coureurs van de Raboploeg waren ruim een maand geleden betrokken bij een massale valpartij in Duinkerken. McEwen brak een sleutelbeen, Van Heeswijk zijn hand.