Bokser Don Diego Poeder slaat zich naar de wereldtitel

MASHANTUCKET, 16 JUNI. Don Diego Poeder is gisteravond in de Amerikaanse staat Connecticut wereldkampioen boksen geworden in het cruisergewicht (WBU-versie). De 25-jarige Rotterdammer was te sterk voor de negen jaar oudere Amerikaan Terry Ray. In de tiende ronde stopte de arbiter het keiharde en enerverende gevecht.

Voor Poeder, prof sinds april 1994, was het zijn 19de overwinning in even zoveel profpartijen. Ray incasseerde zijn vijfde nederlaag in zijn 40ste gevecht. De ervaren Amerikaan toonde in het casino van Foxwood's Resort een geweldig incasseringsvermogen. Ondanks een spervuur aan stoten van Poeder weigerde hij neer te gaan. In de tiende ronde was Ray, die in zijn lange loopbaan nog nooit knock-out ging, echter niet meer in staat zichzelf fatsoenlijk te verdedigen.

Poeder begon meteen met een groot offensief. In de eerste ronde wankelde Ray al na een linkse stoot op zijn lichaam en een rechtse op zijn hoofd. De taaie Amerikaan herstelde zich echter goed. Poeder moest in de verdediging en ging in de vierde ronde zelfs tegen de grond. Dat gebeurde echter na het commando 'break' hetgeen Ray op een openbare waarschuwing kwam te staan.

Vanaf de zevende ronde heerste Poeder weer zoals in de beginfase. De Nederlander was daarna uit op een knock-out, maar kreeg de offensieve Ray niet neer. In de tiende ronde greep arbiter Mercante in.

Poeder, die als amateur zilver won bij het EK in 1993, is na Regilio Tuur de tweede wereldkampioen boksen uit Nederland. Zijn voorganger was van september 1994 tot januari 1997 WBO-titelhouder in het zwaarverdergewicht. Hij legde begin dit jaar vrijwillig zijn kampioensgordel neer en koos voor een carrière als zakenman en mode-ontwerper.

De WBU-wereldtitel is de minst prestigieuze in de bokswereld. De jongste bond (anno 1994) heeft nog maar weinig aanzien in de internationale bokswereld. Veel draait om de traditionele bonden WBA, WBC en IBF. De WBO, waaruit de WBU is ontstaan, telt al weer minder mee.De WBU komt helemaal achteraan.

(ANP)