Aziatische regen loutert golfprof Derksen

Robert-Jan Derksen gaf de overwinning op het Nationaal Open op de laatste dag uit handen. Na een vijf onder par op de derde dag had hij een voorsprong van vijf slagen op Joost Steenkamer en zes op Brian Gee. Derksen liet zaterdag echter vijf boven par noteren. Brian Gee, zijn vroegere leraar, won het toernooi door een drie onder par op de laaste 18 holes. Derksen werd tweede, Joost Steenkamer derde. “Dit is de laatste keer dat ik van Robert-Jan kan winnen”, zei de Engelsman na afloop. “Hij heeft de toekomst nog voor zich.”

VOERENDAAL, 16 JUNI. Lange tijd liet Robert-Jan Derksen zijn studie prevaleren boven het onzekere bestaan van golfprofessional. Eind vorig jaar nam de 23-jarige Nijmegenaar met een heao-diploma op zak een besluit en verruilde hij de amateurstatus voor een profloopbaan. “Ik wil binnen drie jaar bij de beste 75 van Europa horen.” Derksen werd na de overstap meteen met de realiteit geconfronteerd. Weg was het relatief onbezorgde leven van golfamateur. Daarvoor in de plaats kwam het harde, individuele bestaan van een prof. “Vaak zit je dagen alleen in een hotelkamer. Voor de amateurs worden hotels, vluchten en visa perfect geregeld. Als prof moet je dat allemaal zelf regelen èn betalen. Het verschil tussen een week in een hotel van 50 of 100 dollar merk je gauw genoeg. Toch heb ik het graag eigen hand. Zo kan ik het precies doen zoals ik zelf wil.”

Afgelopen weekeinde speelde Derksen het Nationaal Open in het Limburgse Voerendaal. Het was pas zijn derde Nederlandse toernooi van dit jaar. Om aansluiting bij de Europese top te realiseren richt Derksen zich liever op het buitenland. De Europese Tour is daarvoor het beste toneel. Derksen struikelde november vorig jaar echter in de kwalificatie. “Ik wilde te graag.”

Om ervaring op te doen besloot hij zijn geluk te beproeven in de Aziatische tour. “Joost Steenkamer kwam naar me toe en zei dat hij erover dacht om in Azie te gaan spelen. Ik voelde er ook wel wat voor, het was een goede voorbereiding op de Europese Challenge Tour, dus probeerde ik me in februari te kwalificeren.”

De 55ste plaats in de kwalificatie gaf recht op deelname aan zes van de vijftien toernooien van de Aziatische tour. Derksen speelde daarin goed. Hij wist bij elk van de zes toernooien, de cut, de tweede ronde te halen. Niet onbelangrijk voor een beginnend prof: geen cut, geen geld. Pas na de eerste schifting wordt geld uitgekeerd. Derksen verdiende in Azië 12.500 dollar, genoeg om de vliegtickets en hotels te betalen. “Toch schakelde ik na het behalen van de cut vaak onbewust een tandje terug. De druk viel weg zodra ik mijn kosten eruit had. Dat heb ik nu wel afgeleerd.”

In Azië viel Derksen van de ene verbazing in de andere. “Ik was wel wat gewend van Manilla, maar in Calcutta heerst pure armoede. Het is een raar idee dat je daar staat te spelen voor 300.000 dollar, terwijl de mensen op straat leven. Honderden jongetjes lopen achter je aan op de baan. Dan schaam ik me wel een beetje. Maar goed, ik probeer me op het golf te focussen. Ik ben uiteindelijk toch bezig met mijn werk.”

Toch voelt Derksen zich thuis in Azië. “Ik kan me goed aanpassen, maar kan me ook voorstellen dat anderen na het na een week wel gezien hebben. Je maakt de raarste dingen mee. In Manilla zat ik in een hotel op een half uur van de baan. Het regende en ik ging daarom vier uur van tevoren weg. Het verkeer was helemaal niet berekend op regen en dus gebeurden er mega-ongelukken. Alles zat vast, ongelooflijk. Ik was net op tijd. Er gebeuren daar dingen die je nergens anders ziet. Hier in Europa word je overal als een koning behandeld, daar zijn veel dingen slecht geregeld. Vergeleken met Azië kan het hier alleen maar meevallen.”

De Aziatische leerschool heeft Derksen gelouterd. “Ik heb op alle vlakken veel geleerd. Ik heb veel moeten regelen, veel gereisd en ben mentaal sterker geworden. Tegenwoordig laat ik me niet meer zo snel van mijn stuk brengen. Men zegt dat je overal kan spelen als je de Aziatische tour goed kan spelen.”

Met zijn goede prestaties op de zes Aziatische toernooien verdiende Derksen een toegangsbewijs voor alle vijftien wedstrijden van volgend jaar. Hij gaat zeker terug. “Als ik me volgend jaar weet te plaatsen voor de Europese tour, dan speel ik een paar wedstrijden in Azie. Mocht die kwalificatie niet lukken, dan speel ik ze allemaal.”

Over drie jaar zal Derksen zijn positie bepalen in de wereld. “Ik kan pas leven van golf als ik bij de beste 75 van Europa zit. Mocht dat niet lukken, dan ga ik alles op een rijtje zetten en kijken wat er fout zit. Misschien dat ik het dan nog een of twee jaar probeer. Maar voorlopig zit ik op schema en heb ik alle vertrouwen dat het lukt.”

    • Michiel van Ruitenbeek