109 Arrestaties bij drugsactie

ROTTERDAM, 16 JUNI. Bij een internationale actie tegen drugsrunners van opsporingsambtenaren uit Nederland, België en Frankrijk zijn dit weekeinde 109 verdachten aangehouden. De arrestaties vonden plaats in Nederland en België.

In totaal werd in de drie landen bijna negen kilo softdrugs en ruim drie kilo heroïne in beslag genomen. Daarnaast werden 157 gram cocaïne, 30 gram 'paddo's', en 150 ecstacy-pillen in beslag genomen. Ook werden 32 steek- en vuurwapens aangetroffen.

Bij de internationale drugsactie, die de naam St. Martin droeg, zijn bijna 2.300 opsporingsambtenaren ingezet. In totaal werden 8.700 voertuigen en 17.000 mensen gecontroleerd in Nederland, België en Frankrijk. In Nederland waren 440 medewerkers van politie, douane en spoorwegpolitie bij de actie betrokken. Zij waren zaterdagnacht en zondagmorgen actief langs de rijkswegen naar België en in de treinen naar Parijs.

De Nederlandse politie controleerde 575 voertuigen. 31 Personen bleken drugs bij zich te hebben. De politie verichtte vijf arrestaties. Ook werden 57 mensen aangehouden die in België of Frankrijk werden gezocht of illegaal in Nederland verbleven. Van de 787 gecontroleerde personen in België zijn er zes aangehouden. De Franse politie verrichtte geen arrestaties onder automobilisten. Op de rijksweg A16 zijn verschillende drugsrunners voor in totaal tienduizend gulden op de bon geslingerd wegens gevaarlijk rijgedrag. Met vreemde capriolen probeerden zij de aandacht van drugstoeristen te trekken.

De Rotterdamse politie heeft bij controle in de internationale treinen 24 drugstoeristen gearresteerd. Drie treinreizigers kregen een bekeuring wegens het dragen van een mes. In Parijs zijn in de Thalys twee mannen aangehouden, nadat zij waren “aangeblaft” door een politiespeurhond. De hasjhond had geroken dat zij inwendig drugs bij zich droegen. Voorts zijn bij 53 coffeeshops in Nederland de drugsvoorraden gecontroleerd. In Rotterdam-West heeft de politie invallen gedaan in elf drugspanden. Daarbij zijn twintig mensen aangehouden. Zes Franse en zes Belgische drugstoeristen zitten nog vast.