Twaalf jaar geëist voor moord op ex-geliefde

GRONINGEN, 14 JUNI. Voor de moord op een 45-jarige vrouw uit Groningen heeft een 31-jarige man uit die stad gisteren twaalf jaar cel tegen zich horen eisen. De man vermoordde uit jaloezie zijn vroegere geliefde op 17 november 1996 in haar woning, omdat zij weer bevriend was geraakt met de vader van een van haar kinderen.

Bij de politie, waar hij zich direct na het gebeuren meldde, heeft hij verklaard dat hij op de bewuste zondag door een soort macht naar haar woning was gedreven. De man had een jaar een relatie met de vrouw gehad toen hij enkele weken voor de fatale gebeurtenis merkte dat ze weer contact had met de vader van een van haar kinderen. De verdachte, die intussen niet meer samenwoonde met de vrouw, kon dat moeilijk verdragen. Hij schreef haar liefdesbrieven en vroeg haar een keus te maken.

In de vroege zondagochtend van 17 november constateerde hij dat de ex-vriend bij de vrouw in bed lag. Hij ging naar huis, besloot zijn rivaal te doden en keerde terug naar de woning van de vrouw.

In de keuken ontstond een gesprek tussen de vrouw en de verdachte, waarop deze in woede ontstak en haar achttien messteken toebracht. Haar hevige gegil alarmeerde haar vriend. Het slachtoffer overleed een uur later in een ziekenhuis.

Omdat de man het vleesmes tevoren bij zich had gestoken, gaat de officier van justitie, M. van den Broek, uit van voorbedachte rade. Gezien de “beestachtigheid” waarmee de verdachte tekeer is gegaan, eiste hij een bijzonder lange straf. “Deze man gaat op in zijn eigen wereld, waar hij als winnaar uit wilde komen. Geplaagd door jaloezie en gekrenkte mannelijke trots voelde hij zich bedrogen, omdat zijn geliefde niet kon kiezen”, zo zei de officier van justitie.

Advocaat E. de Mare noemt de eis “krankzinnig”. Hij spreekt van een schoolvoorbeeld van een crime passionel. Juist het feit dat de man achttien keer gestoken heeft, wijst erop dat hij geheel “over de rooie” was. En als er al sprake is geweest van voorbedachte rade, dan was die niet gericht op de vrouw maar op de andere man, betoogde De Mare.

Op 26 juni zal de rechtbank in Groningen uitspraak doen. (ANP)