TUMOR

De Franse ex-actrice en dierenliefhebster Brigitte Bardot (62) heeft een proces verloren dat zij had aangespannen tegen Jacques Charrier, van 1959 tot 1963 haar echtgenoot. Zij wilde dat Charrier passages over hun huwelijksleven zou schrappen uit zijn boek Ma réponse à BB (Mijn antwoord aan BB).

Eerder was het Charrier die de rechter om een verbod vroeg van Bardots bestseller Initiales BB. Charrier maakte vooral bezwaar tegen de passages waarin Bardot haar zwangerschap van hun zoon Nicolas 'een nachtmerrie' noemde en de ongeboren vrucht 'een tumor'. Ook met de beschrijving van hemzelf als een 'vulgaire, dictatoriale en gewelddadige macho, alcoholistisch en verachtelijk' was hij niet erg gelukkig. Maar de rechter wees de eis tot verbod af. Wel bepaalde hij dat Bardot een schadevergoeding van 80.000 gulden aan Charrier en de inmiddels 36-jarige Nicolas moest betalen.

In zijn antwoord aan BB geeft Charrier op zijn beurt een treurige beschrijving van Brigitte Bardot. Ze was volgens hem geobsedeerd door haar uiterlijk, waarmee ze haar gebrek een acteertalent wilde verbergen. Verder schetst hij haar als een 'seksuele plaaggeest'. Na de geboorte van hun zoon was zij gelukkig, aldus Charrier, maar later wilde ze niets meer van Nicolas weten.