Toeslag voor circa 582.000 huishoudens

DEN HAAG, 14 JUNI. Ongeveer 582.000 huishoudens kunnen voor half september een koopkrachttoeslag via de huursubsidie tegemoet zien. De toeslag bedraagt 100 gulden voor gezinnen en 50 gulden voor alleenstaanden.

Het bedrag wordt alleen verstrekt aan personen onder de 65 jaar. Bejaarden krijgen per 1 juli een inkomensvoordeel door een extra belastingaftrek. Minister Melkert (Sociale Zaken) heeft dit gisteren bekendgemaakt. Het kabinet ging eerder dit jaar al akkoord met de koopkrachtmaatregelen.

Personen die op 31 december van dit jaar nog geen 65 zijn en die op enig moment tussen 1 juli vorig jaar en 1 juli dit jaar huursubsidie hebben ontvangen, krijgen eind juli een brief over de koopkrachttoeslag.

Als hun bank- of gironummer bekend is in het huursubsidiebestand, dan wordt de toeslag eind juli op hun rekening overgemaakt. De overige huishoudens ontvangen bij de brief een antwoordkaart, waarop zij hun bank- of gironummer moeten invullen.

Mensen die geen huursubsidie krijgen maar wel een woonkostentoeslag ontvangen van de sociale dienst (bijvoorbeeld omdat ze een eigen huis bezitten), komen ook in aanmerking voor een eenmalige toeslag. De gemeenten verstrekken die via de bijzondere bijstand. (ANP)