Schoonmaken Griftpark valt 60 mln mee

UTRECHT, 14 JUNI. De sanering van het Utrechtse Griftpark kost zestig miljoen gulden minder dan geraamd. Dankzij een betere techniek voor de waterzuivering, die eeuwig moet doorgaan, zal de sanering nu 240 miljoen gulden vergen.

Wethouder H. van der Steenhoven maakte dit gisteren bekend tijdens de heropening van de Biltsche Grift. Deze watergang was tijdens de sanering van het park afgesloten. De giftige restanten van een voormalige gasfabriek zijn nu met een 1.200 meter lange en 65 meter diepe betonnen wand in de grond 'ingepakt'.

Deze zogeheten IBC-methode (isoleren, beheersen en controleren) is nog nergens ter wereld op deze schaal toegepast. Om te voorkomen dat het grondwater uit de bak wegsijpelt en de omgeving vervuilt, moet het eeuwig worden opgepompt. Voor die 'nazorg' was 120 miljoen gulden geraamd.

Doordat bij de zuivering van het opgepompte water een bacteriepopulatie wordt gebruikt die is toegespitst op de afvalstoffen in het Griftpark, kan op de nazorg zestig miljoen gulden worden bespaard. Het park zal volgend jaar zomer, na een vertraging van twintig jaar, worden geopend.

Het Griftpark geldt als het grootste bodemsaneringsproject van Nederland. De kosten werden in het begin geraamd op tien tot vijftien miljoen gulden.