Keurmerk voor musea

HAARLEM, 14 JUNI.De Nederlandse Museumvereniging (NMV) en het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) voeren met ingang van maandag een kwaliteitskenmerk voor musea in.

Het begrip museum is onbeschermd. Zo mag iemand die strijkijzers of porseleinen kikkers verzamelt en af en toe een groepje belangstellenden binnenlaat, zijn huis al een museum noemen.

Volgens een woordvoerder van de LCM is daar helemaal niets tegen en kan het publiek gewoon veel plezier aan die collecties beleven. Een museum dat beoogt de cultuur te dienen en die ook voor de toekomst te bewaren, moet bepaalde normen voldoen. Zo moet zo'n museum door de overheid of een rechtspersoon worden bestuurd, stelt het eens in de vijf jaar een beleidsplan op en wordt er vakkundig gewerkt aan behoud, beheer en onderzoek. De museumregistratie begint maandag in Noord-Holland. In 2000 moet die in het hele land ingevoerd zijn. (ANP)