ING zoekt bekendheid op Wallstreet

NEW YORK, 14 JUNI. De ING-Groep is gisteren voor het eerst genoteerd op de New York Stock Exchange, de belangrijkste Amerikaanse beurs. De Nederlandse bank-verzekeraar hoopt vooral naamsbekendheid te verweven. Er zijn 7,5 miljoen aandelen aangeboden.

Op weg naar haar werk op Wallstreet, had Benita Robinson gisteren geen idee dat de Nederlandse ING-Groep een notering kreeg. Ze wist niet waarom ze op straat een pluche leeuwtje kreeg aangeboden. Ze wist ook niet wie of wat de ING-Groep is. “Nederland..., ergens in Europa; ze dragen er klompen.”

Het leeuwtje voor Robinson en vele andere voorbijgangers was in het klein wat de notering zelf is in het groot: een poging van de financiële dienstverlener meer naamsbekendheid te krijgen in de Verenigde Staten.

ING-topman A.G. Jacobs bezag de handel in de 7,5 miljoen aandelen die zijn aangeboden gisteren duidelijk in het licht van groeimogelijkheden: “Meer naamsbekendheid moet bijvoorbeeld leiden tot een uitbreiding van het percentage aandelen in handen van Amerikaanse beleggers, tot het veroveren van een groter stuk van de Amerikaanse aandeelhoudersmarkt”, zei hij. Op dit moment is 13 procent van de aandelen ING in Amerikaanse handen.

Daarnaast levert de notering ING volgens Jacobs een aantal praktische voordelen. Overnames in de VS, waar het concern hard naar zoekt, kunnen voortaan door deels worden betaald in de vorm van ING-aandelen. Dat is voor Amerikaanse beleggers fiscaal voordeliger.

ING denkt bovendien dat de notering op Wallstreet het concern een sterkere positie verschaft als in de toekomst in de VS het verbod op geïntegreerd financieel dienstverlenen wordt opgeheven. Gecombineerde verkoop van verzekeringen en commerciële bankdiensten is nu nog niet toegestaan; ING is in de VS alleen verzekeraar. Maar in de VS gaat een debat over een wetswijziging. “Ik durf niet te zeggen wanneer de wetgeving zal veranderen, maar wel dat ze binnen afzienbare tijd zál veranderen”, zei Jacobs.

ING kreeg van NYSE-voorzitter R. Grasso de wens mee dat 'de openingskoers van vandaag de laagste moge zijn ooit'. Met een slotkoers van 46 voor een aandeel ING kwam de wens van Grasso al op de eerste dag niet uit. De openingskoers was 46 geweest.

    • Natasja Nossent