Het Bureau (2)

Ik denk, dat Voskuil niet alleen zijn bureau beschreven heeft maar vele bureaus (hoe ze ook maar mogen heten) waarbij hij ook het ridicule van ons bestaan heeft blootgelegd terwijl hij door het scheppen van dit kunstwerk tegelijkertijd laat merken hoe hij dit leven de moeite waard vindt.

In diverse 'bureaus van de gezondheidszorg' waarin ik als arts heb mogen werken, kwam ik vele van de door Voskuil beschreven situaties en mensen tegen. Ik ken ze bijna met name. Blijkbaar heeft hij de mens in zijn situatie zo getekend, dat de mens - hoe deze ook moge heten en waar deze ook gewerkt hebben - herkenbaar is. De mens zit zo in elkaar! Het verhaal is naar mijn mening meer dan een tijdsbeeld. Het is een spiegel, waarin men zichzelf kan zien. Kijkt men, dan kan men teleurgesteld worden. Het kan - zoals een kunstwerk eigenlijk wil - een 'eye-opener' zijn. Ieder kunstwerk roept zijn eigen reacties op. Ik ben de kunstenaar J.J. Voskuil zeer dankbaar.

    • Dr. Joh. Koudstaal