Fondsen van flexibele arbeid blijven de show stelen; Shell aanjager van nieuwe records

AMSTERDAM, 14 JUNI.De record reeks op de Europese effectenbeurzen werd de afgelopen week gestaag voortgezet. Ondanks het uitblijven van belangrijke kwartaalberichten of macro-economische cijfers sloot de beurs vier van de vijf dagen op een record.

Gisteren bereikte de AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen op 846,09 punten, een dagwinst van 6,73 punten. Deze dag werd het all time high bereikt op 848,48 punten.

Vooral Koninklijke Olie leverde een belangrijke bijdrage aan de AEX-records. Goede prestaties van de Amerikaanse oliefondsen op Wall Street en een dreigende aandelensplitsing waren voor beleggers de koopsignalen. Het aandeel steeg gisteren met bijna twintig gulden zelfs naar 401 gulden om te sluiten op 399,30.

Dat fondsen in flexibele arbeid in trek zijn, bleek de afgelopen week uit berichten over het aandeel van de detacheringsholding Brunel International. Donderdag startte de inschrijving van stukken die op 25 juni een notering krijgen tegen een uitgiftekoers van tussen de 36 en 41 gulden. Gisteren maakte ABN Amro Rothschild als voorzitter van het begeleidende bankensyndicaat bekend dat de inschrijving voor particulieren zes dagen eerder sluit, namelijk aanstaande maandag om 11.00 uur. Het aandeel lijkt meerdere malen te zullen worden overtekend.

Hoewel het deze week geïntroduceerde aandeel Alpinvest ook drie keer bleek te zijn overtekend, bleef een koersexplosie uit. Nadat de handel in de participatiemaatschappij woensdag was begonnen, wisselden de stukken voor 29,40 gulden van eigenaar, vier dubbeltjes boven de introductiekoers. Die koers bleef de rest van de week onveranderd.

Alle uitzendfondsen bleven het goed doen deze week. Het kersverse aandeel van Vendex-dochter Vedior, dat vorige week na de introductiekoers van 39 gulden explodeerde naar 48 gulden, wist die koers ten koste van Vendex nagenoeg vast te houden. Vedior sloot gisteren op 47,40 gulden.

Voor de falcons van Randstad gold hetzelfde. Deze lange termijn kooprechten voor een aandeel Randstad werden vorige week uitgegeven voor vijf gulden. Maandag bleek de waarde te zijn verdriedubbeld. De falcons noteerden gisteren een slotkoers van 11,75 gulden.

Het succes van de uitzendfondsen is voor Mees Pierson aanleiding om een koopoptie (call warrant) van twee jaar uit te geven, met een uitgiftekoers van vijftig gulden. Aanstaande woensdag brengt de Fortis-dochter het mandje met aandelen Vedior (40 procent), Randstad (45 procent), Content (10 procent) en Goudsmit (5 procent) naar de beurs.

Afgelopen week liep Endemol opnieuw een flinke deuk op. Het aandeel van de tv-producent dook voor het eerst sinds de beursintroductie in oktober vorig jaar onder de introductiekoers van 48 gulden. Op donderdagochtend werd een dieptepunt genoteerd van 43,50 gulden, terwijl op de dag van de beursintroductie nog een eerste koers van 56 gulden werd opgemaakt. Gisteren trad herstel op en sloot het aandeel op 48 gulden.

Het vertrouwen in Endemol is onder beleggers flink geschaad. In april leek het aandeel in neerwaartse spiraal terecht te komen toen er onzekerheid ontstond over de lucratieve leveranties van Endemol aan RTL in Duitsland. Deze week lag de oorzaak bij de Nederlandse markt. De beste klant, Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica), maakt een diepe crisis door: Topman Huib Boermans is ontslagen omdat hij zich aan belangenverstrengeling schuldig heeft gemaakt. NEW YORK - In New York steeg de Dow Jones-index met 70,57 punten tot 7782,04 en sloot daarmee voor de zesde achtereenvolgende dag op een recordniveau. De winst over de hele week bedraagt 346 punten ofwel 4,65 procent. Dat is in punten het beste weekresultaat in de geschiedenis van de beurs. Hoofdoorzaak van de euforie is de gestage vermindering van de vrees voor inflatie en rentestijging.