Donovan Bailey loopt 100 meter in 9,94 seconden

ROTTERDAM, 14 JUNI. Wereldrecordhouder Donovan Bailey heeft gisteren bij atletiekwedstrijden in Neurenberg zijn beste jaarprestatie op de 100 meter geleverd. De Canadees liep de sprint in 9,94 seconden. De Engelsman Linford Christie werd tweede, op 0,11 seconde. De Nigeriaan Davidson Ezinwa legde in 10,08 beslag op de derde plaats. Kogelstoter Lars Riedel leverde de beste prestatie van 1997 met een afstand van 69,34 meter.

Bij de vrouwen eindigde Letitia Vriesde op de 800 meter als derde in 1,59,67. Stella Jongmans werd zesde in 2.01,55, op bijna drie seconden achter de Tsjechische winnares Loedmilla Formanova. Jongmans was dit seizoen nog niet sneller geweest, maar zal zich nog aanzienlijk moeten verbeteren om de limiettijd (1.59,50) te halen voor de wereldkampioenschappen in Athene (1-10 augustus). Vriesde, de Rotterdamse die voor Suriname uitkomt, is al zeker van deelname aan de WK.

Bij de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen in Athene zijn in Indianapolis twee beste seizoenprestaties geleverd. Kogelstoter Randy Barnes bereikte een afstand van 22,03 meter en Marion Jones won haar halve finale op de 100 meter in 10,92 seconden.

In de series 100 meter mannen doken met een behoorlijke dosis rugwind Drummond (9,92), Montgomerie (9,96), Greene (9,96), Streete Thompson (9,96) en Marsh (9,97) onder de tien seconden. Drummond kwam op de achtste plaats van de wereldranglijst aller tijden. Nog nooit was een atleet zo snel in een race die niet als finale gold. De beste jaarprestatie is 9,89 op naam van Ato Boldon uit Trinidad. In de halve finales spraken de tijden minder tot de verbeelding omdat de wind wat was gedraaid. Marsh won de eerste serie in 10,13, Greene de tweede in 10,08. Dennis Mitchell, zesde in 10,22, werd uitgeschakeld. Hij nam drie keer deel aan de Olympische Spelen.

Op de tienkamp, zonder de geblesseerde olympische kampioen Dan O'Brien, won Steve Fritz met een totaal van 8604 punten. Hij kwam slechts dertien punten tekort op de beste jaarprestatie van de Fin Eduard Hämäläinen. Fritz werd vorig jaar vierde op de Olympische Spelen van Atlanta. Met hem plaatsten Chris Huffins en Shawn Wilbourn zich voor Athene. Kelly Blair werd eerste op de zevenkamp met 6465 punten. Nathan werd tweede, Carter derde.