Deja vu

Het spreekt vanzelf dat auto's zich lenen voor snelheidsproeven. Welke motor heeft de grootste aandrijfkracht? Welke motor heeft de langste levensduur? De eerste autowedstrijd die in 1894 werd georganiseerd werd weliswaar een betrouwbaarheidsrit genoemd, maar de deelnemers maakten er tussen Parijs en Rouen natuurlijk wel een race van.

Winnaar werd een auto met een benzinemotor, gevolgd door een stoomauto. Maar de auto die de hoogste snelheid bereikte werd voortgedreven door elektriciteit. Om onderscheid te maken werden de auto's vervolgens verdeeld in categorieën. Doorgaans werd geracet tussen twee grote steden. Totdat argeloze passanten hun leven niet meer zeker waren wanneer een snelheidsmaniak door het dorp raasde en steeds meer coureurs op de stoffige wegen verongelukten. De gekken werden verbannen naar een afgesloten traject. In de omgeving van Le Mans werd een net van wegen gevonden, driehoekig van vorm en 100 kilometer lang. Op 26 juni 1906 vertrokken 32 auto's op Le Mans voor de eerste Grand Prix. Ferenc Szisz won in een Renault. Hij profiteerde van een nieuw systeem voor het verwisselen van banden. Daarbij werd de band met velg en al van het wiel gehaald en omgeruild, hetgeen een aanzienlijke tijdsbesparing opleverde. Want wanneer gebruik wordt gemaakt van een auto is te allen tijde snelheid geboden.

    • Guus van Holland