Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dader aanslag Oklahoma; Doodstraf voor Timothy McVeigh

WASHINGTON, 14 JUNI. De 29-jarige Timothy McVeigh is gisteren in de Amerikaanse stad Denver ter dood veroordeeld voor de bomaanslag die in april 1995 een overheidsgebouw in Oklahoma Stad verwoestte.

Als de beslissing in beroepsprocedures niet wordt vernietigd, zal McVeigh door een injectie met een giftige vloeistof ter dood worden gebracht.

Onbewogen hoorde McVeigh, die vorige week al schuldig was bevonden, in de rechtszaal de unanieme beslissing van de twaalf juryleden aan. Formeel gaat het om een aanbeveling aan de rechter, maar rechter Richard Matsch zei gisteren dat de aanbeveling bindend is.

Nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden van de aanslag verzamelden zich gisteren in Oklahoma Stad op de plaats waar ooit het Alfred P. Murrah Building stond, het doelwit van de aanslag. Een bescheiden gejuich steeg op toen de beslissing van de jury bekend werd, maar er werd ook stil gehuild. Opluchting over het besluit van de jury overheerste. De aanslag, waarbij 168 mensen omkwamen, was het ergste geval van terrorisme in de Amerikaanse geschiedenis.

In de rechtszaal in Denver werd McVeigh na het voorlezen van het jury-besluit weggeleid. Op weg naar de uitgang wuifde hij met twee vingers naar zijn ouders en zijn zuster, die op de eerste rij zaten, terwijl hij met zijn lippen stil de woorden “It's OK” sprak. Hetzelfde gebaar maakte hij in de richting van de juryleden.

Niet een keer heeft McVeigh tijdens het proces zelf het woord gevoerd. Zijn advocaten betoogden dat hij gedreven werd door woede over de gewelddadige manier waarop federale agenten in 1993 een boerderij in Waco (Texas) bestormden waar zich een sekte had verschanst. De jury accepteerde die uitleg niet als een verzachtende omstandigheid die opwoog tegen de ernst van zijn misdrijf. Anderhalve dag hadden de juryleden nodig om het over de doodstraf eens te worden.

McVeighs advocaat Stephen Jones zei na de uitspraak dat het vonnis respect verdient. Volgens president Clinton hebben “het onderzoek en de rechtszaak het vertrouwen van het land in het rechtssysteem hersteld”.

Naar verwachting over zes tot acht weken zal in Denver het proces tegen Terry Nichols beginnen, de man die ervan beschuldigd wordt dat hij McVeigh heeft geholpen bij de voorbereiding van de aanslag en het bouwen van de bom. Het proces speelt, net als de zaak-McVeigh, voor een federale rechtbank.

In Oklahoma worden ondertussen voorbereidingen getroffen om McVeigh en Nichols ook op het niveau van de deelstaat terecht te laten staan. Mocht de nu uitgesproken doodstraf in hoger beroep worden verworpen, dan kan die straf op deelstaatniveau alsnog worden opgelegd.