Concurrentie in Montecatini

Morgen beginnen in het Italiaanse Montecatini de Europese kampioenschappen voor landenteams. Nederland doet in alle categorieën mee, d.w.z. aan de kampioenschappen voor de senioren en de vrouwen en aan het open (lees mannen) toernooi.

Voor de vrouwen en de mannen is het zaak om bij de eerste vijf te eindigen, nodig voor kwalificatie voor het wereldkampioenschap dat in oktober van dit jaar in Tunesië wordt gehouden. Het vrouwenteam (Pasman-Simons, Van Zwol-Gielkens, Vriend-Van der Pas, captain Franken en coach Niemeijer) moet daartoe in staat worden geacht. Bij de mannen ligt dat anders. De concurrentie zal moordend zijn.

Ik laat u deze keer een spel zien waarop Nederland zwaar verlies leed en dat alleen daarom al als een uiterst nuttige prelude op de Nederlandse kampioenschappen beschouwd mag worden. Het is afkomstig uit de interland Nederland tegen Brazilië en Italië op Kasteel Onstein. Het spelen is niet interessant. Het bieden des temeer.

Noord gever Noord

OW kw. Schoppen 87

Harten AB76

Ruiten H32

Klaver VB32

West Oost

Schoppen AB65 Schoppen HV9432

Harten H Harten V542

Ruiten AB975 Ruiten V8

Klaver AH7 Klaver 5

Zuid

Schoppen 10

Harten 10983

Ruiten 1064

Klaver 109864

Het is duidelijk dat OW probleemloos 6Schoppen maken. De snit op RuitenH is niet nodig, want de tweede ruiten van oost verdwijnt op de tweede hoge klaveren. Op dit spel zaten twee Nederlandse paren OW evenals de befaamde Brazilianen Chagas en Branco. Dit waren de drie biedverlopen aan hun tafels:

West Noord Oost Zuid

Verhees Pulga Hoogenkamp Rinaldi

pas 2Ruiten1) pas

2SA2) pas 3Ruiten3) pas

4Klaver4) pas 4Schoppen pas

pas pas

1) Multi (nog verschillende type handen mogelijk); 2) relay; 3) zwakke twee in schoppen, geen geweldige troeven; 4) cuebid. Na 4Klaver had oost geen bevredigend bod meer tot zijn beschikking en zwaaide af naar 4Schoppen.

West Noord Oost Zuid

Jansen Bocchi Westerhof Duboin

pas 2Schoppen1) pas

2SA2) pas 3Harten3) pas

4Klaver4) pas 4Schoppen pas

pas pas

1) zwakke twee in schoppen; 2) relay; 3) positieve hand, waarden in harten; 4) cuebid. Na een wat ander begin stuitte de oostspeler na 4Klaver op hetzelfde probleem als zijn Nederlandse collega: er stond hem geen bevredigend bod meer ter beschikking. Opvallend trouwens dat beide oostspelers er niet voor terugdeinsden om ondanks de vierkaart harten de kaart toch met een zwakke twee te openen. Ex-wereldkampioen Jan Westerhof: “ Vroeger deden we dat nooit, een zwakke twee met een vierkaart in de andere hoge kleur. Dat principe was heilig bij ons. In de praktijk bleek ons echter dat het zoveel mogelijk openen van zwakke twee's toch het meeste rendement opleverde.”

Op de derde tafel ging het bieden radicaal anders:

West Noord Oost Zuid

Branco Van Cleeff Chagas Jansma

pas pas 3Klaver1)

3SA pas 4Klaver2) pas

4Ruiten pas 4Schoppen pas

6Schoppen pas pas pas

1) Het Nederlandse paar speelt in deze situatie vederlichte preempts; 2) Op zoek naar fit.

Gabriel Chagas die in eerste instantie besluit zijn 6-4 hoog te verpassen, kon zijn kaart over 3SA perfect 'verkopen', waarna Marcelo Branco de bal in het doel kopte. De vraag hoe Chagas had geboden met dezelfde verdeling, maar zonder SchoppenH, wisten de Brazilianen handig te ontwijken. Breed grijnzend riep Branco nog eens die wonderbaarlijk mooie vrije trap in herinnering, waarmee de Braziliaanse middenvelder Branco Nederland uit het WK voetbal in Amerika kegelde: “Dat was zo ongeveer het enige dat mijn naamgenoot ooit goed had gedaan in zijn voetbalcarrière.” En daar kunnen wij Nederlanders het dan maar weer mee doen. Terug naar de hand die Nederland zoveel punten kostte. Westerhof-Jansen bieden voortaan over 2SA met oosthand 4Harten, aangevende zes schoppen en vier harten, waarna west bijna blind 6Schoppen kan bieden. En Hoogenkamp-Verhees bieden na het antwoord van 3Ruiten nog een extra relaytje, zodat oost met 4Klaver kan cuën en west niet meer te houden is. Over een paar weken spreken we elkaar nader over het EK.

    • Jan van Cleeff