Clickfonds Generale verslagen door de beurs

Het is de nachtmerrie van elke winkelier: zijn 'super-de-luxe aanbieding van het jaar' ligt even later overal in de etalage. Dezelfde kwaliteit en ook nog voor een lagere prijs.

De beleggers die bijna negen maanden geleden geld staken in het eerste Nederlandse clickfonds, een beleggingsfonds dat aandeelhouders beschermt tegen koersdalingen maar laat profiteren van koerswinsten, hebben de opbrengst binnen. Op de beurs hadden zij het echter beter gedaan.

De Generale Bank wist vorig jaar met het eerste beleggingsfonds dat de behaalde koerswinst vast 'clickt' 97 miljoen gulden bij beleggers aan te trekken. De clicks kwamen in actie bij 25 procent koersstijging en bij 50 procent. Deze week bereikte het fonds de tweede en laatste click, doordat de graadmeter van de stemming op de beurs met 50 procent is gestegen sinds de introductie van het fonds september vorig jaar.

Hebben de clickbeleggers nu wel voldoende waar voor hun geld gekregen? De beleggers waren beter uit geweest als zij een vergelijkbaar pakket aandelen op de beurs hadden gekocht, zo erkent directeur fondsenbeheer drs. P. Veldhuisen van de Generale Bank. Als zij rechtstreeks aandelen op de beurs hadden gekocht, bespaarden zij zich de verzekeringspremie tegen de koersdalingen die de het clickfonds nu eenmaal berekent.

“Maar het is niet zo dat het fonds nu is uitgeclickt”, zegt Veldhuisen. Hij heeft “een aantal” telefoontjes uit het land gehad van mensen die zich afvroegen wat zij nu moeten doen. “Nee, niet uitstappen. Dit is het mooiste wat er is. Het fonds blijft profiteren van koersstijgingen, terwijl de aandelen zijn afgedekt tegen een koersdaling.” Beleggers die om welke reden dan ook uit het fonds willen stappen kunnen dat ook doen, maar dat kost ze wel vier procent.

Negen maanden geleden werd het fonds gelanceerd met een looptijd van vijf jaar. “Toen wij begonnen met de voorbereiding hadden wij een normaal patroon voor ogen van koersen die omhoog gaan maar ook omlaag”, zegt Veldhuisen. De onverwachte constante koersstijgingen weerspraken de prognoses. “Wie mij toen deze koerstijgingen had voorspeld, had ik rijp verklaard voor de psychiater. Als wij dit van te voren hadden geweten, hadden wij een gewoon aandelenfonds gelanceerd.”

De financiële noviteit brak een tot dan toe vrijwel onbekende markt open van beveiligde beleggingsfondsen. Deze clickfondsenmarkt is inmiddels gegroeid tot een bedrag van 3 miljard tot 3,5 miljard gulden.

Elke grote bank en vermogensbeheerder heeft inmiddels wel een of meer clickfondsen op de markt gebracht. Zelf heeft de Generale Bank twee clickfondsen in de markt gezet.

Heeft het succes van rechtstreeks beleggen op de beurs zonder de verzekeringspremie de click fondsen nu een achterhaalde uitvinding gemaakt? Veldhuisen: “Het beveiligde beleggen is juist opportuner geworden door de koersstijgingen, doordat het risico van een daling ook is toegenomen. Wij werken aan een nieuw fonds, maar over het wanneer en hoe dat wordt gelanceerd wil ik nu niets zeggen. Wij hebben nog overleg met de fiscus. Dat is voor de zekerheid tegenover de particuliere beleggers. Het fonds krijgt geen fiscale gimmick.

“Dat het fenomeen van de click fondsen nog lang niet voorbij is, staat voor mij vast. Er zullen hier en daar wel wat aanpassingen komen. Dit zijn fondsen die van spaarders beleggers maken. De clickfondsen zijn met een belegd vermogen van 3 miljard à 3,5 miljard gulden misschien voor de markt van beleggingsfondsen heel wat, maar de spaarmarkt is nog veel groter.”

    • Menno Tamminga